Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2004 - 19 - Száz sziget

e-világ

Száz sziget

Januári számunkban hírt adtunk arról, hogy Budapesten száz hulladékgyűjtő szigetet alakítottak ki a papír, műanyag, üveg és fém gyűjtésére. Ehhez – illetve a szelektív gyűjtéshez – kapcsolódóan szeretnénk közzétenni néhány hasznos információt.

A sárga – műanyagyűjtő – konténerekbe csak PET palackot tegyünk, lehetőleg összelapítva – így kevesebb helyet foglalnak, és több fér el a konténerben.

A szürke – az italosdobozokat gyűjtő – konténerbe csak „ALU” jelzéssel ellátott fémdobozokat helyezzünk. Az egyéb (például „FE”) jelzésű dobozok egyáltalán nem vagy csak kis százalékban tartalmaznak alumíniumot.

A Tetra Pak italosdobozok (ilyenekben tárolják például a gyümölcsleveket és a tejet) nem egynemű csomagolóanyagok, hanem műanyag, fém és papír összepréselésével készülnek, így egyik konténerbe sem helyezhetők. (Ezért lehetőleg kerüljük az ilyen csomagolóanyagú termékek vásárlását.)

A gyűjtés szabályainak be nem tartása csökkenti a hulladékok feldolgozhatóságát. További információk a 80/204-386-os ingyenes számon is kérhetők.

(Forrás: KukaBúvár X. évf. 1. szám)