Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2004 - 19 - Jézus jön velünk a jövő útján

Egyházunk egy-két hete

Jézus jön velünk a jövő útján

Másodlelkészt iktattak a Deák téri gyülekezetben

Jubilate vasárnapján örömre és vígságra hívogatta az ézsaiási prófécia Isten népét, az egyházat. Ezen a vasárnapon örömünnepet ültek a Deák téri gyülekezetben is: beiktatták tisztségébe Gerőfi Gyuláné Brebovszky Éva másodlelkészt.

Egy hete lapunkban is beszámoltunk arról, hogy harminc éve avatták lelkésszé az első, teológiát végzett nőt egyházunkban. Amikor Brebovszky Éva befejezte tanulmányait az Evangélikus Teológiai Akadémián (ekkor még így nevezték lelkészképző intézetünket), csupán „lelkészi munkatársi” státusban helyezkedhetett el. Szolgálatát a pilisi gyülekezetben kezdte, majd ösztöndíjat kapott, és az erlangeni egyetemen töltött három esztendőt. Innen Gyönkre vezetett útja, és mivel közben 1987-ben lelkésszé avatták, itt már segédlelkészként pásztorolhatta a gondjaira bízottakat.

A Deák téri gyülekezetbe 1990-ben került. Budapesten a hittudományi egyetem munkájába is bekapcsolódhatott: az Újszövetségi Tanszéken tartott előadásokat, szemináriumokat vezetett, és doktoranduszként a doktori fokozat elnyerését tűzte ki célul.

Időközben házasságot kötött Gerőfi Gyula villamosmérnökkel. Két gyermekük, Sámuel és Anna már iskolás. A lelkésznő nemcsak a gyermeknevelésben számíthat férje segítségére és tanácsaira, hanem a lelkipásztori munkában is: párja szívesen osztja meg vele a civil életben szerzett élményeit, tapasztalatait.

Gerőfi Gyuláné Brebovszky Éva aktív szolgálója a Deák téri gyülekezetnek: időseket látogat, diakóniai munkát végez, betegekkel és rászorultakkal tart kapcsolatot, rendszeresen szolgál az istentiszteleteken és a bibliaórákon, a nyári táborokban a fiatalok között és a női misszióban is. Vallja, hogy olyan sok szeretetet kapott kollégáitól és a hívektől, hogy az erőt ad neki a tennivalókhoz.

Az iránta megnyilvánuló szeretet és megbecsülés az iktató istentiszteleten is megmutatkozott. Az ünnepi alkalmon – melyen Gáncs Péter püspök, Győri Gábor esperes, Cselovszky Ferenc igazgató lelkész, Smidéliusz Gábor lelkész szolgált – a Lutheránia énekkar és Trajtler Gábor orgonaművész-lelkész is közreműködött.

Gáncs Péter a Zsolt 103,2 verse alapján tartott igehirdetésében először is egy kérdést fogalmazott meg: Miért nem tudunk örülni? A Déli Egyházkerület vezetője szerint azért, mert feledékenyek vagyunk: rossz vagy szelektív a memóriánk. Elfelejtjük mindazt, amit Isten tett velünk és értünk. Ám most elérkezett a frissítés ideje. „Nézhetünk arra, amit Isten 14 éven át tett itt általad. Együtt áldhatjuk Istent, és az áldást továbbadhatjuk egymásnak. Legyen hát szívedben mindig hálaadás” – helyezte a lelkésznő szívére a püspök.

A szolgatársak áldása után Gerőfi Gyuláné a Zsid 13,8 verse alapján tett bizonyságot arról, hogy „Jézus Krisztus tegnap, ma és mindörökké ugyanaz”. Mint kiemelte, napjainkban minden változik: a lelkész is, a gyülekezet is. Milyen maradandó értékeink vannak? Egyedül Jézus Krisztus az, aki nem változik. Ha Krisztus nem lenne, milyen világunk, életünk lenne? – idézte a lelkésznő Jókai Anna írónő egy írását. Mi hisszük, hogy Jézus jön velünk a jövőbe is! – zárta szavait.

A közgyűlésen számos köszöntés is elhangzott: a Deák téri gyülekezet másodlelkészének életére és szolgálatára – többek között – Szemerei Zoltán kerületi felügyelő, Győri Gábor esperes, dr. Kéri Lajos, a Pesti Egyházmegye felügyelője, Paál László református lelkész, Brebovszky Gyula lelkész (a lelkésznő édesapja) és a finn testvérgyülekezetből érkező Lars Schmidt kérte Isten áldását. Gerőfi Gyuláné hálásan köszönte meg az érte elmondott imádságokat, és a 103. zsoltár versére visszautalva arra kérte a jelenlévőket: ne feledkezzenek meg arról, hogy Isten kegyelméből mindannyian Krisztushoz tartozunk.

Tóth-Szöllős Mihály

Regionális hozzárendelés: Pesti Evangélikus Egyház Deák Téri Egyházközség