Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2004 - 19 - Tízéves a Tessedik Sámuel Anya- és Gyermekotthon

Egyházunk egy-két hete

Tízéves a Tessedik Sámuel Anya- és Gyermekotthon

Sok gyermek úgy nő fel, hogy életének első, gondoskodást, szeretetet igénylő szakasza fájdalmasan szomorúan telik. Sokan sohasem tapasztalják meg a biztonságot, az odafigyelést, a feltétel nélküli elfogadást, nem ismerik a „fészek melegét”. Hányatott sorsú, férj nélküli édesanyák – hányatott sorsú, apák nélküli gyermekek. Szívszaggató és megindító, ha rájuk gondolunk.

Egyházi szeretetintézmények egész sora található szerte az országban: idősotthonok, fogyatékos embereket ápoló intézetek, mozgássérülteket gondozó házak, hajléktalanokat segítő hajlékok. Roszík Gábor lelkész azonban több mint tíz évvel ezelőtt felfedezte, hogy a fiatal leányanyák és csecsemőik sorsával szinte senki sem törődik. Kezdeményezése nyomán a dinamikusan fejlődő Gödöllő városában kapott helyet a Tessedik Sámuel Anya- és Gyermekotthon, amely harminc édesanya és gyermeke számára kínál megoldást a nehéz helyzetben.

A tízéves jubileum alkalmából április 28-án az otthon mellett egy újabb épületet is felszentelhettek. A mintegy 60 millió forintos beruházás összesen hat lakást foglal magába. A szentelés liturgiájában részt vett D. Szebik Imre, az Északi Egyházkerület püspöke, Roszík Gábor igazgató lelkész, Albert Gábor, a gödöllői gyülekezet lelkipásztora, illetve Deme Zoltán, a Szarvas-újtemplomi Szeretetintézmények igazgató lelkésze is. D. Szebik Imre Jer 31,31–34 alapján tartott igehirdetésében kiemelte, hogy az Istentől kapott élet továbbadása, védelmezése és gondozása minden édesanya feladata. Ez az otthon anynyival tud többet nyújtani más, állami intézményekhez képest, amennyit Isten igéje, az evangélium és Jézus megismertetése jelent. A püspök megköszönte az édesanyáknak, hogy a nehéz körülmények ellenére is vállalták gyermekeiket, az otthon vezetőinek és munkatársainak pedig azt, hogy szeretettel és hozzáértéssel biztosítanak átmeneti menedéket ezeknek a családoknak. Az istentisztelet keretében a leányanyák egy szál virággal és verssel köszönték meg a vezetők – köztük Roszík Ágnes intézményvezető – szeretetét. Ezt követően D. Szebik Imre és Roszík Gábor egy-egy igeverssel áldotta meg az édesanyákat, Isten jelenlétét és segítségét kérve további életükre (képünkön).

Az új otthonok építésének megvalósulásában fontos szerepet játszott az osztrák nagykövet felesége, Margareta Birbaum, aki a Budapesten Akkreditált Diplomaták Feleségeinek Szervezete képviseletében férjével együtt meg is jelent az ünnepségen. Az új épület – az otthonvezetők és -lakók hálájának és elismerésének jeleként – a Margaréta nevet viseli.

A jubileumi ünnepséghez kapcsolódóan az anyaotthonban megnyitották Szekeres Erzsébet gödöllői textilművész kiállítását is.

Horváth-Hegyi Olivér

Regionális hozzárendelés: