Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2004 - 19 - Színes esernyők

Élő víz

Színes esernyők

Több okból is szeretem az esős időt. Például azért, mert olyankor a zsúfolt utcák úgy néznek ki a sok esernyőtől, mint egy erdő széli gombamező. A legkülönbözőbb méretű és színű ernyők kerülnek elő: kockásak és pöttyösek, virágmintásak és tigriscsíkosak, extrém mintázatúak és egyszínűek, zsebméretűre összecsukhatók és egyenes gerincűek, pirosak, sárgák, zöldek és kékek – színes kavalkádjuk valósággal megszépíti az esőben amúgy szürke utcát.

Számomra mindig mókás látványt nyújtanak a kisebb-nagyobb sérülést szenvedett ernyők. Némelyiknek a vászonrésze szabadult ki a helyéről (így a tulajdonosnak hirtelen tetemes mennyiségű eső hullik a nyakába), a másiknak a pálcája görbült – ha épp nem törött – el. Egyszer láttam, ahogyan egy esernyőjavító kicserélt egy sérült pálcát. Ügyes kezével pillanatok alatt újjávarázsolta a viharos szél okozta sérülést.

Isten szemében sokszor mi is ilyen színes esernyőkavalkádnak tűnhetünk, különböző tulajdonságokkal – színnel, „mintával”, mérettel – megteremtve és megáldva. Életünk útját járva hol jobban, hol kevésbé esik ránk az eső, néha derekunkat próbára tevő szél süvít körülöttünk. Ha hitünk pálcái elég erősek, akkor semmi sem árthat nekünk, de ha gyengék, bizony könnyen kifordulhatunk helyünkről, akár maradandó görbülést vagy törést szenvedve.

Ám van egy személy, aki ezeket a sérüléseket könnyen ki tudja javítani. Boltja éjjel-nappal nyitva áll, a megtépázott esernyőket pedig soron kívül javítja. Üzletének cégérén nagy betűkkel egy mondat olvasható: „Felüdítem a fáradt lelket, és megelégítek minden elcsüggedt lelket.” (Jer 31,25) Ha hitünk pálcái meglazulnak, netán sérülnek, ne restelljük felkeresni őt!

Boda Zsuzsa