Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2004 - 2 - Orgonahangverseny és könyvbemutató

Kultúrkörök

Orgonahangverseny és könyvbemutató

Kétszáz légi felvétel Magyarországról

Fotó a könyvből
Orgonakoncert és könyvbemutató – ritka társítás, olyan emberek gondolata, elhatározása, akiknek életében az orgona lélek mélyéig ható varázsa és a haza, a szülőföld szeretete, tisztelete eggyé olvad a szépség, a harmónia, a szabadság keresésével. Felfelé száll az orgonahang, felfelé a tiszta, szabad ég felé a repülő – „mint a madár”...

Csodálatos képes album: kétszáz színes, nagyon szép légi felvétel. Meghatva lapozgattuk a budai Mátyás-templomban hallgatott orgonakoncert után a főplébánia nagytermében, s ami még csodálatosabb: az orgonaművész és a légi felvételek készítője egy személy, a 22 esztendős Somogyi-Tóth Dániel, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatója, aki karmester és orgona szakon végzi tanulmányait. „Szabadság, emelkedettség, szépség, harmónia – ezeket a fogalmakat idézik a kötetbe gyűjtött képek, pedig csak falvakat, városokat, templomokat, hidakat, folyókat, tavakat, erdőket, hegyeket fotózott az alkotó. De úgy tette ezt, ahogy eddig talán még soha senkinek sem sikerült. A Magyarország különböző vidékein készült légi felvételek nem csupán új, a földön járó emberek számára szokatlan nézőpontból mutatják be az országot, hanem ráirányítják figyelmünket azokra a mélységekre, rejtőzködő titkokra, különleges kapcsolatokra is, amelyek a magasból látszanak igazán…” – olvashatjuk a könyvkiadó igaz, szép ajánlásában. (Sok kiadó tanulhatna a propagandamentes, valós ajánlásból!) A kötet értékét nagyszerűen emeli ki az előszót író Esterházy Péter. „A könyv játékra csábít” – írja. Nem akar rendhagyó földrajz- és történelemórát utánozni, semmit sem akar ránk kényszeríteni, és mégis a legtöbbet adja: kíváncsivá tesz, elgondolkoztat, játékra csábít, szórakoztatva bővíti hazánkról – a városokról, falvakról, kicsiny tanyákról – alkotott ismereteinket.

A 49. oldalon lévő budapesti légi felvételt nézve önkéntelenül kezdődik az egyszemélyes játék, a Nemzeti Múzeum körüli épületek, utak, a Keleti pályaudvar, a Kodály körönd, a Déli pályaudvar, hasonlóképpen a 66–67. oldalon a budavári épületek, terek, a veszprémi várnegyed, Esztergom, Tihany, Székesfehérvár műemlékeinek keresése, felismerése. Utak, hidak, folyók, kis szigetek, pusztaságok, hegyek, alagutak teljesen újszerű megvilágításban. Jó példa az album teljes anyaga a városrendezés és a természetvédelem elválaszthatatlanságára – felülnézetből is. „Mint a madár…” Somogyi-Tóth Dániel unokatestvérével és legjobb barátjával, Széchey Mártonnal 2001-ben kezdett el repülni és felvételeket készíteni. A sok légi fotóból az albumban megjelent kétszáz képet Futó Tamás grafikusművész válogatta.

A miskolci Well-Press Kiadó könyvbemutatóján Lehotka Gábor orgonaművész méltatta tanítványát, és ajánlotta az érdeklődők figyelmébe az albumot. Megható volt látni a tanár és a diák emberi-művészi együtt gondolkodását. A jelenlévők kérdéseire adott válaszaik nemcsak a közöttük lévő összhangról, hanem a zene és a légi fotózás művészetének találkozásáról, szépségéről is vallottak.

Schelken Pálma