Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2004 - 20 - Oratio oecumenica

Oratio oecumenica

Oratio oecumenica

Istenünk, Urunk! Áldunk, hogy leborulhatunk előtted, és nem veted meg imádságunkat. Áldunk azért, mert gondod van gyötrődő lelkünkre, mélységben vergődő életünkre. Köszönjünk, hogy annyiszor megtapasztalhattuk már életünk során, hogy nem hiába várunk rád, és kegyelmed nem vonod meg tőlünk. Bocsásd meg, hogy mi mégis sokszor türelmetlenek, számon kérők vagyunk veled szemben. Segíts, hogy tudjunk hozzád igazodni. Ajándékozz meg a bizalom lelkével, amely hiszi, hogy akik Istent szeretik, azoknak minden a javukra szolgál.

Könyörgünk hozzád a világért, az egész emberiségért, a jövőért, amelyre gyakran oly bizonytalanul tekintünk. Nem merünk terveket szőni, félünk döntéseink következményeitől, bizalmatlanul tekintünk mindarra, ami ránk vár. A félelmek és bizonytalanság közepette szeretnénk a te kezedbe letenni a jövőt. Kérünk, szabj határt a gyűlöletnek, az ostoba emberi gőgnek. Adj világos látást azoknak, akikre sorsokat, nemzeteket, országokat bíztál! Irgalmas jóságoddal gyógyítsd, kötözd be a sebeket, amelyeket bűneinkkel okozunk egymásnak s az egész teremtett világnak.

Könyörgünk hozzád egyházunkért, gyülekezeteinkért. Engedd, hogy követeiddé válhassunk, s életünkkel bizonyságot tudjunk tenni a te mindenkor jó és szent akaratodról! Adj egyetértést, célirányos látást közösségeinkben, hogy arra figyeljünk, ami igazán fontos! Ne pótcselekvésekbe meneküljünk, hanem elhívatásunkhoz méltóan éljünk. Ne emberek tetszését keressük, ne elismerésre törekedjünk, hanem Szentlelked erejével ragaszkodjunk Igédhez és küldetésünkhöz.

Könyörgünk hozzád a betegekért, az elesettekért, a kicsinyekért. Azokért, akik szomjazzák a te szeretetedet, és azokért is, akik nem. Fordítsd feléjük arcodat, támogasd őket irgalmas szereteteddel!

Urunk, könyörgünk magunkért. Taníts minket imádságos életre! Taníts minket minden napot veled kezdeni és veled zárni! Taníts minket másokért könyörögni! Taníts minket, hogy merjük mindig a legtöbbet kérni: Lelkedet s a te bűnbocsátó, irgalmas, újra indító szeretetedet.

Jézus Krisztusért kérünk, hallgass meg minket. Ámen.