Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2004 - 20 - Zsidómisszió, vérvád, hebraisztika

Kultúrkörök

Zsidómisszió, vérvád, hebraisztika

Könyvbemutató a Deák téri gimnáziumban

„Gyökérkezelés” zajlott május 5-én délután a Deák Téri Evangélikus Gimnázium dísztermében. Természetesen nem fogászati beavatkozásról volt szó, hanem egy kényes kérdést feszegető műről, dr. Csepregi Zoltánnak a Luther Kiadó gondozásában most megjelent, Zsidómisszió, vérvád, hebraisztika című kötetéről. A könyv bemutatóján Gáncs Péter püspök bevezetője után Karasszon István egyetemi tanár, valamint Kőszeghy Miklós egyetemi docens méltatta az igényes tudományos munkát.

Dr. Csepregi Zoltán könyv formában megjelent egyetemi magántanári értekezése egy sajnálatosan aktuális kérdés 16. századi gyökereit kutatja, hogy ezzel is az őszinte önvizsgálatot, megbocsátást és kiengesztelődést segítse. A kötetben – alapos bevezetés után – a reformáció és a zsidóság kapcsolatát szemléltető írásos dokumentumokat (leveleket, vitairatokat, rendeleteket, jogi szakvéleményeket stb.) olvashatunk, szám szerint ötvenet.

Lapunknak nyilatkozva hittudományi egyetemünk tanára elmondta, hogy könyve tíz év kutatásainak gyümölcse. „Egy tudatosan eltemetett témát kívántam a felszínre hozni. A cím – mivel magyarázatra szorul – talán nem túl szerencsés. Én mégis ezt a megjelölést választottam, mert úgy éreztem, hogy ebben a három szóban tudom összefoglalni a reformáció korában élő embereket leginkább foglalkoztató kérdéseket. A zsidómisszió a zsidók keresztény hitre való térítésére, a hebraisztika pedig az Ószövetség eredeti nyelvére, a héberre utal, mellyel a humanizmus intenzívebben kezdett foglalkozni. A vérvád arra a hiedelemre céloz, hogy a zsidók keresztény gyermekeket ölnek, és vérüket rituális célokra használják fel. A reformátorok ezt az elképzelést butaságnak tartották, és határozottan elutasították. Az eredeti, korabeli dokumentumokat tanulmányozva érdekes volt szembesülnöm azzal, hogy a zsidósággal kapcsolatos akkori közvéleményt egy száz esztendővel korábbi esemény, a spanyolországi zsidóság elűzése, illetve erőszakos térítése határozta meg” – tudtuk meg Csepregi Zoltántól (képünkön).

A múlt szerda esti bemutatón a Luther Kiadó igazgatója, Kendeh K. Péter arról beszélt, hogy ez az ezer példányban kiadott könyv merész vállalkozás. Egyfelől a szerző bátorságát bizonyítja, aki egy kényes, keveset tárgyalt történelmi problémát feszeget, másfelől a kiadóét, amely „meg merte jelentetni” a művet.

Dr. Csepregi Zoltán teljesíti a maga által kitűzött célt. Műve valóban azzá lesz, aminek szánta: „A hazai evangélikusság kísérlete, hogy szembenézzen a régmúlt és a közelmúlt e fájó és eddig elhallgatott aspektusával, tükör, mely nem hazudik, hanem szépet és rútat ugyanazon hűséggel mutat be. Hisz pontos diagnózis nélkül gyógyulás sincs.”

– gazdag –

Regionális hozzárendelés: Deák Téri Evangélikus Gimnázium