Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2004 - 21 - Harmincéves a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület

e-világ

Harmincéves a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület

Harminc évvel ezelőtt, 1974-ben jött létre a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület – röviden MME –, 204 fővel, budapesti székhellyel. Megalakulása óta több ezren léptek be a szervezetbe, mely Közép-Kelet-Európa legnagyobb természetvédelmi társadalmi egyesületévé vált. Napjainkban 8500 tagdíjfizető tagja van, s több ezer önkéntes segíti tevékenységét. Tagjai a területileg illetékes helyi csoportokba tartoznak, amelyekből minden megyében legalább egy működik. Az MME számos nemzetközi szervezetnek a tagja, sőt többnek a közép-kelet-európai képviselője is.

Az MME fő célja természetvédelmi és madárvédelmi akciók szervezése, a tagság – ezen belül kiemelten is a fiatalok – tájékoztatása, ismereteinek bővítése, valamint a madártan hagyományainak ápolása. Valamennyi tevékenységükkel a természet változatosságának, vagyis a biológiai sokféleségnek a megőrzésére törekszenek. Aktív tagságuk – melynek működési területe az egész ország – önzetlen munkával vesz részt a természeti értékek megmentésében és megőrzésében.

1992-től kezdődően minden évben megrendezik Európában a nemzetközi madármegfigyelő napokat. Magyarországon ezt az eseményt az egyesület szervezi azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet a madár- és természetvédelem fontosságára, a természetvédelmi egyesületek tevékenységére. A rendezvény ugyanakkor versenyt is jelent az egyes országok között: megfigyelik, hogy hol vesznek részt a legtöbben a programokon, illetve hol látják a legtöbb madarat.

A Madárgyűrűzési Központ 2001. évi jelentése szerint „ez az év az eddigi legnagyobb számot hozta a hazai madárgyűrűzésben: összesen 166 274 egyedre került jelölőgyűrű. Ennek 71 százalékát gyűrűzték valamilyen szervezett program keretén belül. A jelölt madárfajok száma 198, a leggyakoribb hat faj (48 százalék) a következő volt: füsti fecske, parti fecske, cserregő nádiposzáta, foltos nádiposzáta, barátposzáta és vörösbegy.”

Az egyesületről és tevékenységéről bővebben a www.mme.hu honlapon lehet információkhoz jutni. A szervezet legutóbb meghirdetett programja a madárbarát kert kialakítása, amelyről szintén ott lehet olvasni. A honlapon hasznos tanácsokat kaphatunk a kert kialakításához (odúk, etetők, itatók), és egyéb tennivalókat is megtudhatunk (a növényzet kialakítása, kertészeti munkák). A programhoz bárki csatlakozhat. A regisztráció után a jelentkezők folyamatosan információt cserélhetnek a program meghirdetőivel. S miért ne élhetne ezzel a lehetőséggel egy gyülekezet – mondjuk a parókia kertjének benevezésével?

Kerékgyártó Mihály