Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2004 - 21 - Gyurátz Ferenc ösztöndíj - első alkalommal

A közelmúlt krónikája

Gyurátz Ferenc ösztöndíj - első alkalommal

A kőszegi Evangélikus Mezőgazdasági és Kereskedelmi Szakközépiskolában az iskolai élet legszebb ünnepét, a ballagást ebben az évben új esemény gazdagította. Május 7-én – amikor az iskola történetében a legtöbb (öt osztályban összesen 124) végzős diák búcsúzott az intézménytől – egy 12. osztályos tanuló ösztöndíjat vehetett át.

A Gyurátz Ferenc Alapítvány kuratóriuma nevében Keveházi László lelkész adta át – ünnepség keretében, a tanulók és az iskola udvarát megtöltő vendégek jelenlétében – az alapítvány ösztöndíját a 12/a osztályba járó Bolfán Lívia perenyei tanulónak.

A Kőszegi Gyurátz Ferenc Leánygimnázium Volt Növendékeinek Egyesülete 2002-ben alapítványt hozott létre Gyurátz Ferenc Alapítvány a Fiatalok Támogatásáért elnevezéssel. Az alapítók szándékának megfelelően az ötfős kuratórium kidolgozta azokat a szempontokat, amelyek alapján a szervezet évente ösztöndíjban részesíti az iskola egy diákját. A magatartással, a tanulmányi munkával és a hitéleti tevékenységgel összefüggő, példamutató munka alapján a kuratórium az osztályfőnöki és a hitoktatói munkaközösség által javasolt tanulók közül választja ki a díjazottat. Az első alkalommal a munkaközösségi javaslatokban szereplő négy tanuló közül a tagok teljes egyetértéssel választották ki az első ösztöndíjast. Az ösztöndíj odaítéléséről szóló emléklapot az a rózsával átfont kereszt díszíti, amely a volt iskola jelképeként a pecsétnyomón és a diákok sapkajelvényén is szerepelt. Az ösztöndíj odaítélésnek folyamata és az átadás ünnepi aktusa is hozzájárult ahhoz, hogy az iskolában megmaradjon a hajdani iskola értékteremtő és értékőrző szellemisége.

Nem mulaszthatjuk el megköszönni az alapítványt létrehozó egyesületi tagoknak és az alapítvány támogatóinak, hogy hozzájárultak iskolánk szellemiségének gazdagításához.

Regionális hozzárendelés: K?szegi Evangélikus Gimnázium, Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium