Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2004 - 21 - Oratio oecumenica

Oratio oecumenica

Oratio oecumenica

Könyörögjünk a szívünket, életünket és az egész világot megújító Szentlélekért. Kérjük együtt: Jövel, Szentlélek Úristen!

Sokak életén egyre inkább a félelem és a szorongás lett úrrá. Félnek, félünk a váratlan helyzetektől: betegségtől, balesettől, orvtámadástól, kórházi kezeléstől, vizsgáktól, felvételitől. Tartunk a kiszolgáltatottságtól, a magunkramaradottságtól, az elszegényedéstől, a nyomorúságtól. Egyre többen válnak körülöttünk is reményvesztetté. Könyörögjünk a reménység Lelkéért.

[Gyülekezet]: Jövel, Szentlélek Úristen!

Sokak életét árnyékolja be a szomorúság. Siratják elveszített szeretteiket, kiutat keresnek a gyász sötétjében. Add, hogy a siralom völgyén átmenők, a csapdába, örvénylő vizekbe esettek, a mélységből kiáltók előtt felragyogjon a vigasz és a megnyugvás, a szabadulás és a célhoz érkezés világossága. Porhoz tapadó életünket elevenítsd meg igéddel! Add, hogy minden gazdagságon és ismereten túl örülni tudjunk intelmeidnek, elmélkedjünk utasításaidon, és gyönyörködjünk rendelkezéseidben. Könyörögjünk az öröm Lelkéért.

[Gyülekezet]: Jövel, Szentlélek Úristen!

Nyíltság, egyenesség és őszinteség helyett sokan hazugság, kétszínűség és alakoskodás árán akarnak érvényesülni. Mindennapjainkba belopakodott a gyanakvás és a bizalmatlanság. Nehezen igazodunk el a társadalom, a közélet és a magánélet útvesztőiben. Szeretnénk a jogainkkal nemcsak rendelkezni, hanem élni is. Rendre és tisztaságra vágyunk: beszédben és szándékban, szűkebb és tágabb környezetünkben, falusi udvarokban és nagyvárosi tereken, újságok oldalain, rádióadásokban és a tévé képernyőjén. Könyörögjünk az igazság és a bizalom Lelkéért.

[Gyülekezet]: Jövel, Szentlélek Úristen!

Aggodalmat kelt az ember és ember, nép és nép, nemzet és nemzet közötti békétlenség és gyűlölködés. Kérünk, bontsd le a meg nem értés, a szeretetlenség és az elzárkózás falait. Add vissza az érdeklődést, a nyitottságot, a befogadókészséget egymás iránt. Újra és újra ébressz rá arra, hogy egymásnak nem ellenségei, hanem testvérei, társai vagyunk. Adj lehetőséget, alkalmat a testvéri, baráti közösség erősítésére. Add, hogy felismerjük, mi az, ami közelebb visz a másik emberhez, és mi az, ami eltávolít tőle. Ajándékozz meg a bocsánatkérés és a megbocsátani tudás képességével. Könyörögjünk a békesség Lelkéért.

[Gyülekezet]: Jövel, Szentlélek Úristen!

Az egyéni boldogság és boldogulás hajszolása helyett add, hogy felismerjük a család, a gyülekezet fontosságát. A magunkra figyelés merevségét oldd fel a közösségben, a csapatban való gondolkodás rugalmasságával. Add, hogy önmagunkon túl másokat is tudjunk szeretni, megbecsülni, előnyben részesíteni. Ha önző módon fel akarnánk tűnni, emlékeztess Jézus szavára: aki a legkisebb mindnyájatok között, az a nagy. A világ tehetősebb feléhez való tartozásunkban taníts meg arra, hogy nem rangra és vagyonra, bőségre és elismertségre van elsősorban szükségünk, hanem hitre és szeretetre. Könyörögjünk a szeretet Lelkéért.

[Gyülekezet]: Jövel, Szentlélek Úristen!