Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2004 - 21 - Anyagyülekezetből - Mezőberényen át - a volt leánygyülekezetbe

Egyházunk egy-két hete

Anyagyülekezetből - Mezőberényen át - a volt leánygyülekezetbe

Mindhárom egyházkerületből érkeztek barátok, ismerősök, hívek a múlt vasárnap Rákospalotára, hogy imádságos szeretettel osztozzanak az egyházközség örömében. Győri Gábor esperes közel háromszázötven fős gyülekezet jelenlétében iktatta be hivatalába az újonnan megválasztott lelkészt: Bátovszky Gábort.

Az új lelkész Cinkotán, Pest legősibb evangélikus gyülekezetében felnőve már kisgyermekkorában kapcsolatba kerülhetett a hittel és az egyházzal. Később ő maga is sokszor tehetett tanúbizonyságot hitéről, a legendás hírű cinkotai ifi egyik oszlopos tagjaként pedig jó szervezőképességéről. A teológia befejezése után elnyert egy németországi ösztöndíjat. Tökéletesített nyelvismerete nagy segítséget jelentett számára első szolgálati helyén, a mezőberényi I. kerületi német ajkú gyülekezetben. Hamar otthonra talált itt a fiatal lelkész; a hívek is nagyon megszerették őt. Az ifjúsági táborok, a gyülekezeti kirándulások határon innen és túl, a csigatészta-készítő asszonykör bibliaórái és a lelkész által szervezett és vezetett fúvóskör próbái, szolgálatai megannyi szép emléket jelentenek a gyülekezet és a lelkész számára egyaránt.

A mezőberényiek olyannyira ragaszkodtak a segédlelkészhez, hogy az utcai tüntetéstől sem riadtak vissza, amikor Bátovszky Gábor szolgálati helye egy időre Tótkomlós lett. (A rövid kényszerkitérő után felújított parókiával várták őt vissza Mezőberénybe.) A Békés megyei évek után Isten új helyre rendelte őt. Közel öt hónappal ezelőtt a rákospalotai egyházközség hívta meg lelkészének. Így került a cinkotai anyagyülekezeti teológus a volt leánygyülekezet élére.

Nem az a fontos, hogy honnan jöttél, és hogy most hol vagy, hanem az, hogy ki mered-e mondani: az Úr szolgája (egyes fordítások szerint: rabszolgája) vagyok – hívta fel az iktatandó lelkész figyelmét Gáncs Péter püspök a meghívón is szereplő 2Tim 2,24–25 alapján tartott prédikációjában. „Csak így lehet az Igében szereplő apostoli program alapján a Mesterhez elsegíteni, vezetni a rád bízottakat.” Bátovszky Gábor mintegy ennek a gondolatnak folytatásaként Péter apostol életét és az élő kövekről szóló szavait (1Pt 2,5.9) hívta segítségül igehirdetésében. „Valóságszerűen szeretnék élni köztetek. Osztozni örömeitekben, ünnepeitekben, hétköznapjaitokban, terveitekben. Ám jó lenne, ha a gyülekezet sem szakadna el a lelkészétől. Jaj annak a közösségnek, amelyben csak egy ember vagy egy kis kör ügye a szolgálat… Mindannyiunknak pappá kell válnunk. A Szentlélek megerősítő erejét kell kérnünk mindenben” – mondta.

Az ünnepi istentisztelet végén – hagyományosan – közgyűlés keretében nyílt lehetőség a beiktatott lelkész köszöntésére, aki végül terített asztalok mellé invitálta a jelenlévőket.

Boda Zsuzsa

Regionális hozzárendelés: Rákospalotai Evangélikus Egyházközség