Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2004 - 21 - Amerikai nyolcak Bonyhádon

Keresztutak

Amerikai nyolcak Bonyhádon

Az amerikai egyesült államokbeli Nebraska államban található Concordia Egyetemről nyolcfős küldöttség érkezett hazánkba. A Paul Schoepp professzor vezette csoportban négy jelenlegi hallgató és három öregdiák kapott helyet.

A Concordia Egyetemen többen részesei voltak a Jimmy Carter elnök által kezdeményezett Habitat for Humanity Alapítvány létrehozásának, s azóta is segítik a nehéz körülmények között élő családokat: házakat építenek a rászorulóknak, többek között Dunavarsányban és Csurgón.

Az amerikai küldöttség mindkét helyszínre ellátogatott. Felkereste továbbá a budapesti Evangélikus Hittudományi Egyetemet, és megtekintette a Parlamentet. Pécsett meglátogatta az evangélikus szeretetotthont, Bonyhádon pedig – Ónodi Szabolcs igazgató vezetésével – a Petőfi Sándor Evangélikus Gimnáziummal ismerkedett.

Mint megtudtuk, a Concordia Egyetem hallgatóinak a 90%-a bentlakó, vagyis az ország minden részéből érkeznek ide fiatalok. A karitatív tevékenységbe sokan bekapcsolódnak közülük; minden évben elutaznak néhányan az USA különböző városaiba, hogy segítsék a szervezet munkáját. Idén vesznek részt első alkalommal nemzetközi projektben; felelősséget éreznek azért, hogy mindenki megfelelő körülmények között élhessen.

A Concordia evangélikus egyetem, így a vendégek Magyarországon a lutheránus örökséget is tanulmányozták. A csoport tagjai először jártak hazánkban. Programjuk végén elismerően szóltak építészeti értékeinkről. Örömmel beszéltek arról is, hogy a magyar emberek nagyon vendégszeretők, segítőkészek, nyitottak.

Máté Réka

Regionális hozzárendelés: Bonyhádi Pet?fi Sándor Evangélikus Gimnázium, Kollégium, Általános Iskola és Alapfokú M?vészeti Iskola