Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2004 - 21 - Másfél évszázados szeretetintézmény

Keresztutak

Másfél évszázados szeretetintézmény

A sokak által ismert nagy német szeretetintézmény, a Diakonia Neuendettelsau május 8–9-én emlékezett meg arról, hogy 150 esztendővel ezelőtt kezdte meg működését. A nagyszabású ünnepségen részt vett a Fébé Evangélikus Diakonissza Egyesület küldöttsége is (Taschner Erzsébet főnök asszony, dr. Fabiny Tibor teológiai professzor, a választmány elnöke és felesége, valamint e sorok írója).

Hazánk képviseletében jelen volt még dr. Gadó Pál, a Fébé piliscsabai Siló Mozgássérült Társas Otthonának vezetője, továbbá dr. Cserháti Péter, az Alapítvány a Magyarországi Evangélikus Szeretetszolgálatért elnevezésű nemzetközi szervezet kuratóriumának elnöke, illetve dr. Bereznai Benjámin, ugyanezen alapítvány ügyvezetője.

A Nürnbergtől mintegy 40 km-re fekvő Neuendettelsauban május 8-án, szombaton délután három órakor indult az az emlékmenet, amely a 150 éves történet nevezetes helyein megállva elevenítette föl a múltat. Az egyik állomás a Sonne vendéglő volt, amelynek emeletén kezdte meg szolgálatát az első három diakonissza testvér 1854-ben. A menet a helység temetőjében Wilhelm Löhe evangélikus lelkésznek, a mára nemzetközivé bővült intézmény megalapítójának a sírjánál ért véget.

Vasárnap délelőtt az ünnepi istentiszteleten dr. Johannes Friedrich bajor püspök hirdette Isten igéjét. Délután pedig ünnepi üléssel folytatódott a megemlékezés, amelyet megtisztelt jelenlétével Sigmund Stoiber bajor miniszterelnök is. A hét nemzetből meghívott több mint hétszáz vendég előtt elhangzott köszöntések sorában a Fébé nevében dr. Fabiny Tibor emlékezett meg arról a sok segítségről, amelyet egyesületünk az újrakezdés évei óta kapott a rektor, Hermann Schoenauer professzor által vezetett intézménytől.

A Diakonia Neuendettelsau több szálon is nyújt segítséget a magyar evangélikusságnak. Tíz esztendeje együttműködési megállapodást írt alá a Fébével, illetve – a Magyarországi Evangélikus Egyház és a Fébé mellett – harmadik alapítója a már említett Alapítvány a Magyarországi Evangélikus Szeretetszolgálatért nevű szervezetnek. Az alapítvány tervezi, hogy kétéves szakiskolát indít hazánkban. Az intézmény – amely érettségi utáni speciális továbbképzést nyújtana – az idősek, illetve sérült emberek gondozására készítené fel hallgatóit.

A Fébé küldöttsége látogatást tett Augsburgban is. Az anyaházban felkerestük a legidősebb – 93. életévében járó – magyar diakonisszát, Kelemen Erzsébetet. Erzsébet testvér nagy örömmel és szeretettel fogadott bennünket. A beszélgetés során kiváló szellemi frissességgel elevenítette föl a több évtizedes emlékeket és a közelmúlt eseményeit.

Veperdi Zoltán