Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2004 - 21 - Szolgálat a médiában

A hét témája

Előtérben a háttér

Szolgálat a médiában

Az elmúlt hétvégén nyilvános tapasztalatcsere zajlott Piliscsabán, a Béthel Miszsziói Otthonba kihelyezett Evangélikus Médiaműhelyben. Ez már a második alkalom volt az egyházi médiamunka iránt érdeklődők és az abban szolgálók számára, hogy az írott és az elektronikus újságírás területén elmélyítsék szakmai ismereteiket. A csodálatos természeti környezet, a Béthel testet-lelket felüdítő csendje és békessége kiváló munkakörülményeket biztosított az írás, a hang és a kép szerelmeseinek az információk közvetlen „adásvételéhez”.

Kik és mit adtak tovább szakmai tapasztalataikból a fiatal és lélekben fiatal résztvevőknek?

Az alapelveket Gáncs Péter püspök nyitóáhítatában Lukács evangélista-tudósító gyakorlatából (Lk 1,1–4) idézte. Alázat, igényesség és felelős, személyes szeretet nélkül nem végezhető a médiaszolgálat, amelynek titkaként az örömöt, a Szentlélek közösségi munkáját és a globális missziói látást fogalmazta meg a volt országos missziói lelkész.

Szinte ezt a gondolatsort folytatta az egyház és média kapcsolatára széles távlatot nyitó előadásában Tőkéczki László történész. Szerinte az egyházi sajtónak szövetkeznie kell a kultúrával, és az értékelvűséget, nem pedig az érdekelvűség világát kell képviselnie. Az egyház akkor lesz jó viszonyban a médiával, ha lehetőségként kínálja fel önmagát; ha nem közvetlenül prédikálni akar, hanem az értékekhez vezeti az embereket. Az értékelvűség útja a teremtett világ szépségei felfedeztetésének az útja is! Az egyház és a kultúra nem válik el egymástól, de ez nem lehet kultúrprotestantizmus. A kereszténység nem zárhatja magát gettóba – hangsúlyozta a történész.

Az élénk figyelemmel kísért előadást – kötetlen beszélgetés formájában – valódi eszmecsere követte.

Dr. Fabiny Tamás a Duna Tv szerkesztőjeként szerzett gyakorlati tapasztalatait osztotta meg a résztvevőkkel, különös tekintettel az interjúkészítés technikájára. Egyházunk sajtóbizottságának elnöke mindenekelőtt tisztázta a riport és az interjú, a személyes beszélgetés közötti különbséget.

Jézus igazi médiaszemélyiség volt, erről árulkodik a Máté evangéliumában feljegyzett ige is: „(…) amit fülbe súgva hallotok, azt a háztetőkről hirdessétek.” (Mt 10,27) Reformátoraink szintén „médiaemberek” voltak – hangsúlyozta Fabiny Tamás –, akik felhasználták koruk technikai vívmányát, a könyvnyomtatást. A tudósító számára alapkövetelmény – a megfelelő felkészültség mellett – az interjúalany felé sugárzó tisztelet, őszinte érdeklődés és alázat.

Zászkaliczky Zsuzsanna művészettörténész a gyülekezeti hírlevél készítésének sajátosságairól szólt az egybegyűlteknek. Szabó György, a Magyar Nemzet művészeti szerkesztője – az EvÉlet tördelőszerkesztőjével, Nagy Bencével közösen – a sajtófotó sajátosságairól, valamint a nyomtatott sajtótermékek tipográfiájáról tartott gazdagon illusztrált, érdekfeszítő előadást.

A résztvevők által várva várt gyakorlatokat az Evangélikus Élet szerkesztői vezették, szívvel-lélekkel, nagyon türelmesen és segítőkészen. Szóltak a kéziratgondozás gyakorlati kérdéseiről, s az első „szárnypróbálgatásaiknál” tartó szerzőkkel együtt javították az előzetesen beküldött írásokat. Számtalan gyakorlati fogás, hasznos technikai ismeret és nyelvhelyességi, helyesírási kérdés került terítékre a kerekasztal-beszélgetés során – olyan is, amely bizony még a „régi írástudók” számára is meglepetést okozott.

A munkanapok id. dr. Hafenscher Károly és Kendeh K. Péter lelkészek reggeli áhítataival kezdődtek, hiszen lelki táplálék nélkül a médiaműhelyben sem folyhat olyan munka, amely az olvasók épülését és Isten dicsőségét egyaránt szolgálja.

A résztvevők (akik között üde színfoltot jelentettek az Orosházi Evangélikus Általános Iskola és Gimnázium diákjai) a „kimerítő” információcsere ellenére úgy érezték, hogy szükség van a műhelymunka folytatására, hiszen – a jó pap is holtig tanul…

Garai András