Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2004 - 22 - Oratio oecumenica

Oratio oecumenica

Oratio oecumenica

Abbá, Atyánk! A fiúság Lelkével megajándékozva, mint Isten gyermekei, Krisztus örököstársai, mélységes hálával és bizalommal fordulunk hozzád. Áldott szép pünkösd idején magasztalunk téged. Még ha a bűn és az erőszak sokszor hatalmasabbnak tűnik is szemünkben, naponta tapasztaljuk Szentlelked jelenlétét világunkban. Köszönetet mondunk munkálkodásáért s azért, hogy ott is, akkor is cselekszel Lelked által, ahol s amikor mi nem látjuk, még elképzelni sem tudjuk.

Pünkösd ünnepén dicsőítünk az egyház születéséért, a hitbéli közösségért, az indulás lendületéért, minden csodáért s megpróbáltatásért. Kérünk, szítsd föl szívünkben az első szeretet lángját!

Jézusunk, te szószólónk vagy az Atyánál, s barátaidnak nevezel minket. Te küldöd az erő, a szeretet és a józanság Lelkét, a Vigasztalót. Bátran és gyakran szeretnénk megszólítani, s közben érezzük: szavunk esetlen, formátlan, érdes. Nyugtalanul kérdezzük: elérhet-e így hangunk hozzád? Erősítsd bizalmunkat, s taníts akaratod szerint kérni, keresni, zörgetni!

Kérünk, hogy alkalmatlanságaink, bűneink láttán se fordulj el tőlünk, hanem tárd föl az evangélium titkát, hogy a szeretet és béke hírnökei lehessünk. Taníts minket arra, hogy életünk minden területén – az egyházban, hazánkban, a családban, a munkahelyünkön, az iskolákban – a szeretetet és az igazság útját keressük, és azon járjunk.

Taníts zörgetni, Urunk, mert sok a beteg, az erőtlen, a szenvedő, az örömtelen, a porig alázott, a mások kényének-kedvének kiszolgáltatott, a gúny céltáblájává tett embertársunk. Nyisd meg szívünket, hogy Isten szeretete töltse be! Nyisd meg szemünket, hogy tekinteteddel lássunk. Nyisd meg fülünket, hogy meghalljuk testvéreink nevetését, zokogását, kérését. Reménykedve zörgetünk, s bízunk abban, hogy a Lélek segít a mi erőtlenségünkön.

Tárd ki előttünk az örök élet kapuját, hogy bebocsátást nyerjünk a mennyei Jeruzsálembe, és részesei lehessünk mindannak, amit a téged szeretőknek készítettél.

Hála neked, Urunk, kegyelmedért, hogy ajkunkra vehetjük a legszentebb imádságot, amelyre tanítványaidat tanítottad, s amelynek szavaival a földkerekség keresztényeivel együtt egy szívvel és egy lélekkel, kitartóan így könyörgünk: Mi Atyánk…