Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2004 - 22 - Orgonaszentelés a Fasorban

Egyházunk egy-két hete

Orgonaszentelés a Fasorban

Mennybemenetel napján, május 20-án nevezetes esemény helyszíne volt a fasori templom: ekkor szentelte fel Gáncs Péter püspök a felújított orgonát. A presbitérium teljes létszámban jelen volt az ünnepi alkalmon. A vendégek sorában üdvözölhettük a VII. kerület polgármesterét, a fasori gimnázium igazgatóját és tanárait, valamint D. dr. Harmati Béla nyugalmazott püspököt. Szirmai Zoltán esperes köszöntő szavai után Gáncs Péter igehirdetésében a közelgő pünkösdre célozva arról is szólt, hogy amint az orgona is néma, ha a szél nem jut el a sípokba, – ugyanúgy meddő és üres a mi életünk is Isten Lelkének a szele nélkül.

Az ünnepi istentiszteleten id. Gálos Miklós egyházközségi felügyelő olvasta fel a templom Angster orgonájának rövid történetét. Az 1905-ben épített hangszer megszólalása egyrészt a francia romantikus hangzásvilág jellemzőit, másrészt a német romantika sajátosságait hordozza magán. Megépítése óta többször végeztek rajta kisebb-nagyobb átalakításokat. Peskó Zoltán orgonaművészt németországi tanulmányútja során (1938-ban) elbűvölték a Bach korabeli orgonák hangjai, ám azt nem engedte, hogy a fasori hangszert lényegesen átépítsék, barokk hangzásvilágúvá alakítsák. 1988-ban egy-két regisztert építettek be a divatos neobarokk hatások kedvéért, míg a mostani felújítás az eredeti francia jelleget erősítette fel, illetve hozta vissza. Az úgynevezett „orgonamozgalom” hosszú évei ugyanis világossá tették, hogy egy romantikus orgonának nem lehet a saját, eredeti jellegét megváltoztatni.

Gálos Miklós tanár, a gyülekezet kántora gazdag és sokoldalú műsorával igazolta, hogy az orgona most kitűnő romantikus hangszer, amely az újabban épült sok neobarokk orgona mellett magas szinten képviseli a romantikus művek sajátos világát. Az „orgonaavatón” különleges élményt jelentett az egyes regiszterek – principálok, fuvolák, nyelvek – bemutatása.

A felügyelő megköszönte a Pécsi Orgonakészítő Manufaktúra kitűnő munkáját, amelyet Végh Antal orgonaépítő mester, cégvezető és Fülöp Géza orgonaépítő mester vezetett. A helyszíni munkában részt vett még ifjú Fülöp Géza, Gulyás Áron és Mándit György.

Nem utolsósorban köszönet illeti Gálos Miklóst, aki estéit feláldozva, nagy lelkesedéssel, szakmai felkészültséggel kísérte a munkát. Színes és változatos műsorát ezen az estén mély művészi átéléssel és lenyűgöző virtuozitással adta elő. Szintén köszönet illeti Szirmai Zoltánt, a gyülekezet lelkészét, aki belevágott ebbe a munkába is, hogy az „ékszerdobozként” ismert templom ezzel a hangszerrel is gazdagabb és teljesebb legyen.

G. A.

Regionális hozzárendelés: Budapest–Fasori Evangélikus Egyházközség