Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2004 - 22 - Püspökválasztásról is értekeztek

Keresztutak

Erdélyi hírek

Püspökválasztásról is értekeztek

Egyetemes lelkészgyűlés Tatrangon

A Romániai Evangélikus-Lutheránus Egyház május 17-én tartott egyetemes lelkészi értekezletének fő témája a megüresedett püspöki tisztség betöltésére való jelölés volt. Két kivétellel az ország minden lelkésze megjelent a gyűlésen. A tanácskozás Orbán Attila fazekasvarsándi lelkipásztor áhítatával kezdődött.

Az új kánon 20. § e) pontjának értelmében minden személyi ügyekben megtartott szavazásnak titkosnak kell lennie. Így a már előre előkészített, megszámozott és lepecsételt szavazócédulákat az elnökség kiosztotta a megjelenteknek. Minden lelkész egy személy nevét írhatta fel a papírlapra. A cédulák begyűjtése után a három egyházmegye esperese összeült, és megszámolta a szavazatokat. A résztvevők kétharmada Adorjáni Dezső Zoltán püspökhelyettesre adta le a voksát. A szavazatok a következőképpen oszlottak meg: Adorjáni Dezső Zoltán 30, dr. Kovács László Attila professzor 12, Kovács Erzsébet tanácsos 1 jelölést kapott.

Az elnökség a kánon 200. § b) pontjának értelmében írásbeli nyilatkozattételre szólította fel mindhármukat arra nézvést, hogy elfogadják-e a jelölést vagy sem. A nyilatkozatokat 2004. június 1-jéig kell benyújtaniuk a püspöki hivatalba. (A tanácskozáson Adorjáni Dezső Zoltán és Kovács László Attila már jelezte, hogy szívesen vállalja a megmérettetést, Kovács Erzsébet pedig – megköszönve a jelölést – visszalépett.)

Az írásbeli nyilatkozattételeket az Egyetemes Presbitérium a június 4-ei gyűlésén fogja megtárgyalni. Ugyanezen az ülésen az Egyetemes Presbitérium tagjai megválasztják az öt – három lelkészi és két világi – tagból álló szavazatbontó bizottságot, továbbá megállapítják a püspökválasztó gyülekezeti közgyűlés dátumát, illetve meghatározzák a választás menetét.

„Hosszú falusi” eszmecserék

Egyházmegyei lelkészi értekezletnek adott otthont május 18-án Hosszúfalu-Alszeg. A nyitóáhítat után – amelyet Orbán László oltszakadáti lelkész tartott – Gáncs Péter püspök Az egyház prófétai szolgálata címmel szólt az erdélyi lelkészekhez. A gondolatébresztő előadást élénk eszmecsere követte.

Ezt követően Tóni Niculescu politológus, az RMDSZ integrációs hivatalának osztályvezetője Az EU-integráció kihívásai címmel az Európai Unióhoz való csatlakozás pozitívumairól és negatívumairól beszélt a jelenlévőknek. Az értekezlet rövid állófogadással végződött.

Másnap Türkösön egyházmegyei közgyűléssel zárult a lelkészi eszmecserék sora.

Fehér Attila