Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2004 - 22 - Református zenei fesztivál pünkösdkor Budapesten

Kultúrkörök

Református zenei fesztivál pünkösdkor Budapesten

Református zenei fesztivált rendeznek Budapesten, a IX. kerületi Ráday utcában a pünkösdi hétvégén: a május 28-án megnyíló eseményen református kórusok, zenekarok, énekesek lépnek fel, a piros-zöld sátrakban pedig könyvkiadók, újságok, hagyományőrző közösségek, intézmények, gyülekezetek mutatkoznak be – közölte az esemény főszervezője az MTI-vel.

Az idén a három évvel ezelőtt útjára indított, Református énekek a Zeneakadémián című hangversenysorozat bővült háromnapos zenei fesztivállá – mondta Böszörményi Gergely. Tájékoztatása szerint a fesztiválon, amelyre költőket, írókat, tudósokat, ismert református személyiségeket is meghívtak, teológusok és diákok közreműködésével gyermekprogramokat és bibliaismertetőket is tartanak.

A Ráday utcai sokadalomban fellép többek között a Zeneakadémia rézfúvós kvintettje, a Sonatores Pannoniae rézfúvós együttes, a kecskeméti református kórus, a Cantoraes Ecclesiae rézfúvós zenekar, a Máté János református énekkar, a Csipkefa népdalkör, a szentendrei református kórus és a világzenét játszó Djabe együttes.

Az egész napos programokat minden este nagyszabású koncert zárja. Pénteken a Cantemus gyermekkar és a Sonatores Pannoniae rézfúvós együttes lép fel, továbbá Gryllus Dániel és Halmos Béla mutatja be Pál apostol című műsorát a kőbányai református templomban. Szombaton a Zeneakadémia kistermében a Muzsikás együttes, Sebestyén Márta és a szászcsávási kar lép fel.

A fesztivál zárónapján, vasárnap a Debreceni Kántus, a pasaréti Palló Imre kórus, a Psalterium Hungaricum kórus, a Hálaadás kórus, a Julianna Református Általános Iskola gyermekkórusa, a kelenföldi református ifjúsági kórus és a felvidéki Fiatal Reformátusok Szövetségének kórusa, összesen 230 énekes ad koncertet a Zeneakadémia nagytermében. Orgonán közreműködik Alföldy-Boruss Csilla.

A Ráday utcai Biblia Múzeum a fesztivál mindhárom napján 10-től 18 óráig tart nyitva. A Ráday Könyvtárban pénteken és szombaton naponta három nyilvános műemlékkönyvtári bemutatót tartanak, míg a református teológia épülete előtti utcaszakaszon kézművesek kínálják majd portékájukat.

(MTI)