Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2004 - 23 - Isten országának kincse

Egyházunk egy-két hete

Isten országának kincse

Vargabokor pünkösdhétfői csendesnapja

A csendesnapra Horkay László magyar református püspök jött el Kárpátaljáról a nyíregyházi evangélikus gyülekezetbe, hogy a pünkösdi Lélek határokon átívelő kiáradásáról és megelevenítő erejéről tegyen bizonyságot a mintegy kétszázharminc, igére szomjas léleknek a Nyíregyházához tartozó Vargabokor tanyaközpontban.

A püspök a kezdő- és záróáhítatot az ünnepre kijelölt evangéliumi ige (Lk 12,32–34) alapján tartotta, melynek alapgondolatát így fogalmazta meg Adámi László lelkész, a nap házigazdája: Isten országának kincse.

Ne félj, te kicsiny nyáj, mert Atyád az Isten! – így biztatta a püspök az egybegyűlteket. Miben áll Isten országa? – erről szólt három másodéves teológus, akik a Lélek friss fuvallatát hozták el a gyülekezeti ház kertjébe, mert szavaik nyomán a délutáni kiscsoportos beszélgetésekben eleven párbeszéd folyt a Lélek mai munkájáról. Lakatos Lilla az igazságról, Adámi Mária az Isten ajándékozta békéről, Kósa Gergely a Szentlélekben való örömről tett bizonyságot. Bálint Éva tanárnő arról számolt be, mivel jár ma Jézus követése.

A Lélek áradását megtapasztaló gyülekezettől azt kérdezte Horkay püspök az úrvacsorai istentiszteleten: Hol van a szíved kincse? Az Urától kapott „kóstoló” erejével indult tovább a kétszázötvenegy éves gyülekezetben folyó hétköznapi szolgálatra ez a maroknyi, mennyei kincset lelt „lelkes” ember…

–i –s

Regionális hozzárendelés: Nyíregyházi Evangélikus Egyházközség