Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2004 - 23 - Evangélikus médiamunkások - az EU-határ két oldalán

Keresztutak

Evangélikus médiamunkások - az EU-határ két oldalán

Előrehozott vezetőségi üléssel egybekötött konferenciát tartott május 22–26. között Nagyszebenben a KALME (Kommunikationsausschusses Lutherischer Minderheitskirchen in Europa). Az európai kisebbségi evangélikus egyházak 1977-ben alapított kommunikációs bizottsága idén a Felekezetek és vallások közötti párbeszéd és ennek hatása az egyházi médiamunkára címet adta négynapos ülésének.

A szász városba tizenhat ország közel harminc evangélikus küldötte érkezett. A médiában (is) tevékeny erdélyi magyar evangélikusokat Daragus Endre és Fehér Attila lelkész, míg a Magyarországi Evangélikus Egyházat Boda Zsuzsa, lapunk szerkesztőségi titkára és Menyes Gyula lelkész, a Dunántúli Harangszó szerkesztője képviselte. A témával kapcsolatos előadások és fórumbeszélgetések fókuszában az iszlám Európában is érzékelhető térhódítása állt.

A rendszerváltás előtt a kelet–nyugati kapcsolatokban igen fontos szerepet játszó szervezet vezetősége legutóbb 2002-ben Albertirsán találkozott. A tíztagú vezérkarban, melynek – rádiómissziós lelkészként – Gáncs Péter püspök is tagja volt, időközben három hely megüresedett. A megfogyatkozott grémium ezért úgy határozott, hogy háromévenként esedékes ülését egy évvel előbbre hozza, így a nagyszebeni konferencián tisztújításra is sort kerítettek. A nyolcfősre redukálódott vezetőség új elnöke Marina Chudenko szentpétervári újságírónő lett, aki az egyházi médiamunka terén az Európai Unió bővülése ellenére is nélkülözhetetlen szerepet tulajdonít a szervezetnek.

B. Zs.