Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2004 - 23 - Bakancsot húztak

A közelmúlt krónikája

Bakancsot húztak

Túraszakkör alakult a mosonmagyaróvári gyülekezetben

Bakancsot húztak a mosonmagyaróvári evangélikus gyülekezet tagjai, hogy erdei, hegyi túrával egybekötött kirándulást tegyenek a Börzsönybe. Az év elején ugyanis a presbitérium úgy döntött, hogy az egyházközségben szerveződjön egy túraszakkör, amelynek a tagjai évente háromszor-négyszer kirándulni mennek a gyülekezet költségén. Az ötlet megszületésében nemcsak a természet szeretete játszott szerepet, hanem az a ki nem mondott cél is, hogy a gyülekezeti közösség lépjen ki a templom falain kívülre, és tagjai között a kötetlen formában, közösen átélt élmények eredményeként szorosabb emberi kapcsolatok alakuljanak ki.

Az angol közmondás szerint „A puding próbája az evés”, ezért ezt az első kirándulást egyfajta próbának szánták a túrázók, akik között az óvodás korú kisgyermektől a nyugdíjasig mindegyik korosztály képviseltette magát. A különbusszal utazó csapat Szobnál komppal kelt át a Dunán, majd Nagybörzsöny felé vette az irányt. A résztvevők itt erdei kisvasútra szálltak, a végállomás Nagyirtás volt. Innen gyalog indultak tovább. A kisinóci turistaházat érintve Királyrét volt a tíz kilométeres gyalogtúra végpontja, ahonnan egy másik kisvasúttal érkezett vissza a csapat Kismarosra. Itt már várta a busz a fáradt, de jókedvű túrázókat.

Az élmény óriási volt, ezért a kirándulás résztvevői már hazafelé tartva eldöntötték, hogy a túraszakkört életben kell tartani. Sőt a gyülekezet lelkésze már szervezi is a következő utat: buszszal Dobogókőre, onnan gyalog a Rám-szakadékon át Dömösig, majd sétahajóval tovább Esztergomig, ahol lehetőség lesz a Mária Valéria hídon átsétálni a szomszédos Párkányba.

Kiss Miklós

Regionális hozzárendelés: Mosonmagyaróvár–Rajka–Hegyeshalom–Levéli Evangélikus Egyházközség