Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2004 - 23 - Testvér, iskola, testvériskola

A közelmúlt krónikája

Testvér, iskola, testvériskola

Bár a Magyarországi Evangélikus Egyház által működtetett középiskolák között újnak számít oktatási intézményünk, a miskolci Evangélikus Kossuth Lajos Gimnázium és Pedagógiai Szakközépiskola, az eltelt néhány esztendő alatt mégis sikerült hagyományteremtő céllal színvonalas ifjúsági rendezvények, pedagógiai konferenciák házigazdájaként bemutatkoznunk. Igyekszünk felvenni a versenyt a nagy múlttal rendelkező evangélikus iskolákkal, nemcsak tanulmányi téren, hanem a sokat emlegetett úgynevezett „hozzáadott érték” teremtése területén is.

Ennek egyik formája a testvériskolai kapcsolatok kiépítése, bővítése, más népek, kultúrák megismerése, az európai szemléletmód kiszélesítése. Március 29. és április 2. között a finnországi Kiuruvesi városából látogatott hozzánk egy 33 fős, diákokból, tanárokból, szülőkből álló küldöttség azzal a nem titkolt szándékkal, hogy a gyakorlatban is realizálja a baráti, testvéri kapcsolatot, amely püspökeink kezdeményezésére a két oktatási intézmény között mindeddig csupán hagyományos, illetve elektronikus levelezés útján valósult meg.

A finn tanulók mindegyike a Cantus Firmus nevet viselő egyházi kórus tagja. Miskolci fellépésüket másfél évig tartó komoly munka előzte meg. Színvonalas programmal lepték meg iskolánk diákságát, és külön hangversenyt adtak a miskolc-belvárosi evangélikus gyülekezet tiszteletére. Tisztán csengő hangjuk mellett a belőlük áradó szeretetteljes nyitottság és mély lelkiség tette még emlékezetesebbé számunkra a finn vendégek látogatását.

Természetesen mi is igyekeztünk ízelítőt nyújtani a hagyományos magyar vendégszeretetből, diákjaink és szüleik családias hangulattal, házias ételekkel várták „haza” őket a városnéző séták, kirándulások, az országismereti vetélkedő és egyéb tartalmas programok után. A finn látogatók Miskolc nevezetességei mellett Eger és Budapest látványosságait is megtekintették, s reméljük, maradandó élményekkel tértek haza a velünk töltött egy hét elteltével.

Köszönjük D. Szebik Imre püspöknek a kapcsolat felvételében nyújtott segítségét, bízunk benne, hogy a sikeres, testvéri együttműködés tovább folytatódik mindannyiunk örömére.

Békési Tiborné, az Evangélikus Kossuth Lajos Gimnázium tanára

Regionális hozzárendelés: Kossuth Lajos Evangélikus Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Pedagógiai Szakgimnázium