Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2004 - 24 - Egymásra figyelve

Keresztutak

Egymásra figyelve

Bajor–magyar nőtalálkozó Révfülöpön

Ahány fej, annyi gondolat – tartja egy régi mondás. A Női Misszió által szervezett legutóbbi alkalmon – melynek a révfülöpi Ordass Lajos Evangélikus Oktatási Központ adott otthont – mégsem az eltérő, sokkal inkább a hasonló ideák voltak a jellemzőek. A mintegy harminc hazai és bajor résztvevő június 1. és 4. között az egyesülő Európa kereszténysége előtt álló új kihívásokról folytatott eszmecserét.

Magyarország és Bajorország evangélikusai hosszú évek óta testvéregyházi viszonyban állnak egymással. A hazánkban öt esztendővel ezelőtt létrejött Női Missziói Osztály megalakulása óta törekszik arra, hogy a maga területén is erősítse a közöttünk lévő köteléket. B. Pintér Márta lelkész, az említett szolgálat felelőse és Hildegard Bergdolt, a Bajor Evangélikus Egyház Női Munkaágának vezetője igen sokat tett azért, hogy a bajor és a magyar asszonyok találkozhassanak egymással.

Mint kiderült, nemcsak a két nemzet küldöttei, hanem a német delegáció tagjai sem ismerték egymást. Egy dolog azonban mindenképpen összekötötte a jelenlévőket: mindnyájan aktívan részt vesznek gyülekezeteik életében és szolgálatában.

A találkozó szerda reggel Gazdag Zsuzsanna áhítatával kezdődött. Ezután Kathrin Rückert szociálpedagógus, a női munkaág referense kontinensünk első keresztény asszonyával, Lídiával „ismertette meg” a résztvevőket, akik ezután kisebb csoportokban beszélgettek az előadásban elhangzottakról, illetve a gyülekezetben végzett saját szolgálataikról. A délután, majd az este folyamán – komolyabb és kötetlen, játékos formában egyaránt – hazánk „mutatkozott be” a német vendégeknek.

A baráti ismerkedés örömébe a továbbiakban némi üröm is vegyült, mert Halász Judit, az Esélyegyenlőségi Kormányhivatal munkatársa az utolsó pillanatban lemondta másnapra tervezett előadását. Hála B. Pintér Mártának, a résztvevők így sem maradtak beszámoló nélkül. Habár az Esélyeink az EU-ban – az egyenjogúság kérdése címet viselő referátum, valamint az azt követő fórumbeszélgetés – az említett körülmények miatt – igencsak őszinte és személyes hangot ütött meg, ezt szemmel láthatóan senki sem bánta…

A néhány napos együttlét kellemes kirándulással zárult. A bajor és a magyar asszonyok, ha nem is a szállóigévé vált „Jövőre veled ugyanitt!” mondással, de azzal a reménységgel búcsúzhattak el egymástól, hogy az ilyen jellegű találkozóknak még lesz folytatásuk.

GaZsu

Regionális hozzárendelés: (Ordass Lajos) Evangélikus Oktatási Központ