Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2004 - 25 - Az ötödik evangélista budapesti ünnepe

Kultúrkörök

Az ötödik evangélista budapesti ünnepe

A hagyományokhoz híven ebben az évben is megrendezték a magas művészi színvonaláról közismert, évente más-más zenei csemegéket felvonultató budapesti Bach-hetet a Deák téri evangélikus templomban. Az immáron 15. alkalommal megtartott rendezvény június 7-ei megnyitóján „az ötödik evangélista” 29., Wir danken dir, Gott, wir danken dir című kantátáját, valamint a Magnificatot adta elő az idén századik születésnapját ünneplő Lutheránia énekkar és a Weiner-Szász Kamaraszimfonikusok.

Mielőtt a zsúfolásig megtelt templomban felcsendült volna Bach muzsikája, a gyülekezet nevében Cselovszky Ferenc lelkész szólt az egybegyűltekhez. Ezután dr. Kamp Salamon, a Lutheránia karnagya, országos egyházzenei igazgató D. dr. Harmati Bélát kérte fel a rendezvény ünnepélyes megnyitására. Egyházunk nyugalmazott püspöke rövid felszólalásában Bach zenéjének lélek- és közösségépítő erejét hangsúlyozta, majd név szerint is üdvözölte a fellépő művészeket.

Az alkalmakat a hagyományokhoz híven idén is rövid igei elmélkedés tette teljesebbé. A Bach-hét szervezői ebben az évben olyan lelkészeket kértek fel egy-egy, a „Kik a boldogok?” kérdést középpontba állító áhítat megtartására, akik egykor a Lutherániában énekeltek. A sort Gáncs Péter püspök nyitotta meg, aki a 65. zsoltár ötödik verse alapján egyebek mellett arról beszélt, hogy aki ma boldog, az „gyanús”. „Hadd kérjem, merjünk ma este boldogok lenni, mert jó helyen vagyunk, otthon vagyunk. Tekintsük úgy, hogy nem pusztán emberi szándék hozott ma ide, hanem maga Isten közeledik hozzánk, és arra emlékeztet, hogy keresztségünk óta Isten családjának tagjai vagyunk” – mondta a Déli Egyházkerület lelkészi vezetője.

(A Bach-hét zenei programjának értékelésére – terveink szerint – jövő heti lapszámunkban még visszatérünk.)

G. Zs.

Regionális hozzárendelés: Pesti Evangélikus Egyház Deák Téri Egyházközség