Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2004 - 25 - Oratio oecumenica

Oratio oecumenica

Oratio oecumenica

Mindenható Istenünk, mennyei Atyánk! Eléd visszük hálaadásunkat és könyörgésünket. Köszönjük igédet, amellyel naponta tanácsolsz, vezetsz, bátorítasz. Köszönjük a mindennapjainkat, köszönjük a Krisztusban kapott kegyelmet, az örök élet jó reményét.

Könyörgünk a világért, amely otthonunk. Kérünk, áldd meg a jó szándékú emberi erőfeszítéseket. Add, hogy a föld megteremje az asztalunkra valót, hogy a fejlődés ne tegye tönkre a világot, hanem gazdagítson minden embert.

Tőled kérünk békét minden nép és nemzet számára, hiszen te vagy a békesség Istene. Add, hogy tudjunk megbékélni egymással, és hogy legyen erőnk megőrizni a természet szépségét. Óvj meg bennünket minden háborútól és viszálytól. Add, hogy minden ember otthonának érezhesse a földkerekséget.

Könyörögünk hazánkért, népünkért, nemzetünkért. Különbözőségeinkben is együvé tartozunk; add, hogy felismerjük a teremtési rendből fakadó felelősségünket egymás iránt. Őrizz meg bennünket a különféle anyanyelvekben és hagyományokban, egymás megbecsülésében.

Könyörgünk minden bajba jutott emberért, a betegekért, a szenvedőkért, a haldoklókért, a gyászolókért. Szentlelked erejével adj erőt és méltóságot elviselni a terheket. Engedd megérteni, hogy szeretetedtől még a halál sem választ el.

Köszönjük a Krisztusban kapott bizonyosságot, hogy velünk vagy minden napon.

Urunkért, Jézus Krisztusért hallgasd meg imádságunkat! Ámen.

(A Visszhang című kötet

  1. könyörgése)