Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2004 - 25 - Emőke, a sokoldalú egyházfi

Evangélikusok

Magyaros díszruháktól a Luther-kabátokig

Emőke, a sokoldalú egyházfi

A győri öregtemplomi gyülekezet igazán sokoldalú egyházfival büszkélkedhet. A Petőfi téri épületben ugyanis működik egy egyházi textíliákat készítő műhely, amelynek ügyvezetője és mindenese Kutas Emőke, aki nem mellesleg az egyházfi teendőit is ellátja az egyházközségben. Kutas Kálmán volt szombathelyi lelkész unokája négy és fél éve szolgál az Öregtemplomban.

– Képzőművészeti középiskolát végeztem, ahol csipkekészítést és történelmi viseletek készítését tanultam – meséli Kutas Emőke. – Varrtam már magyaros díszruhákat, történelmi jellegű utcai és barokk ruhákat, sőt készítettem magam tervezte csipketerítőket és -gallérokat is. Többször kértek fel színházi jelmezek tervezésére is. Amikor itt, a gyülekezetben kiderült, hogy ilyen múlttal rendelkezem, Lackner Pál igazgató lelkész megkérdezte, hogy nem volna-e kedvem egyházi textíliákat készíteni. A kérdésre igennel válaszoltam. Az egyházközség gazdasági bizottsága megtárgyalta a javaslatot, és egyhangú döntéssel támogatásáról biztosított. Így aztán tavaly decemberben megnyithattam egyszemélyes textilkészítő műhelyemet a Konvent épületében.

– Miket készít a műhelyben?

– Először csak kisebb munkákat vállaltam. Például egyházkerületünk új székházának kápolnájába készítettem oltárterítőket, majd lassan bővítettem a választékot. Ma már az oltárterítők mellett Luther-kabátokat, talárokat, baretteket, papi ingeket, kötött zsinórokat, Mózes-táblákat, zsinóros díszruhákat, stólákat, táskákat és tarisznyákat is varrok. Magánszorgalomból pedig az egyházhoz nem feltétlenül kötődő kézművestermékeket – festett üvegeket, csipkéből készült apróságokat, keresztszemes hímzéseket és selyemképeket – készítek. Az oltárterítőket saját terveim alapján készítem el, és a megrendelő választhat közülük.

– Van-e elegendő megrendelése?

– Elmondható, hogy az utóbbi két hónapban látványosan nőtt a kereslet, bár a megrendelések száma még nem érte el a felső határt. Kértek tőlem oltárterítőket a győri és a tényői gyülekezetekbe, továbbá több környékbeli lelkésznek készítettem Luther-kabátot. Örvendetes, hogy nemcsak belföldről, hanem külföldről is egyre több megrendelést kapok. Legutóbb például a bécsújhelyi gyülekezet keresett meg, hogy nagyobb mennyiségben lenne szükségük talárokra, Luther-kabátokra és oltárterítőkre. Ezeket folyamatosan készítem és szállítom. A napokban például ilyen ügyben fogok kiutazni hozzájuk.

Lackner Pál igazgató lelkész a tapasztalatok tükrében úgy látja, hogy jól döntött a gyülekezet, amikor zöld utat adott ennek a kezdeményezésnek. – Úgy véltük, hogy nagy szükség van egy egyházi textíliákat gyártó műhelyre. Örülünk annak, hogy a munka egyre jobban beindul. Az elkészült termékek igazán magas színvonalúak – és ezt nem csak a magam nevében állíthatom…

Kiss Miklós