Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2004 - 25 - Püspökválasztási előkészületek Erdélyben

Keresztutak

Püspökválasztási előkészületek Erdélyben

A Romániai Evangélikus-Lutheránus Egyház Kerületi Presbitériuma június 4-én tartotta ülését a sepsiszentgyörgyi gyülekezet templomának alagsorában. A Kerületi Presbitérium – mint az egyház legfelsőbb kormányzó szerve az átmeneti időszakban – a püspökválasztással kapcsolatos teendőkről folytatott megbeszéléseket.

A tanácskozáson először a három püspökjelölt írásbeli nyilatkozatát ismertették: Adorjáni Dezső Zoltán püspökhelyettes és dr. Kovács László Attila professzor elfogadta a jelölést, és indul a választáson, Kovács Erzsébet tanácsos pedig lemondott jelöltségéről.

A Kerületi Presbitérium ezt követően megválasztotta a – három lelkészből és két világi személyből álló – szavazatbontó bizottságot, majd 2004. július 11-ében (illetve indokolt esetben július 18-ában) határozta meg a püspökválasztói közgyűlés időpontját.

A testület döntése értelmében az egyházközségi püspökválasztói közgyűlés eredményét a közgyűlés berekesztése előtt ki kell hirdetni a jelenlévők előtt, és a jegyzőkönyvi kivonatot – amelynek tartalmaznia kell a választás eredményét – huszonnégy órán belül el kell küldeni a szavazatbontó bizottság elnökének.

A hivatalos eredményhirdetés után tizenöt napos fellebbezési idő áll rendelkezésre. Amennyiben egyetlen ilyen irányú kérés sem érkezik, az eredményt hivatalosnak fogadják el. Ezt követően körlevélben értesítik a lelkészi hivatalokat, püspökségeket, hivatalos szervezeteket.

F. A.