Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2004 - 25 - 150 éves a krizbai templom

Egyházunk egy-két hete

150 éves a krizbai templom

A krizbai evangélikus gyülekezet május 23-án ünnepelte temploma felszentelésének 150. évfordulóját. Az eseményre a falu minden evangélikus lakóját és az innen elszármazott híveket is meghívták. A hálaadó istentiszteleten – melynek liturgiájában közreműködött Koszta István helyi, Barcsa István zselyki és Illyés Márton bukaresti lelkész, illetve Jörn Munksgaard dán evangélikus esperes és Kristian Bundgaard dán nyugalmazott lelkipásztor is – Mózes Árpád püspök hirdetette Isten igéjét.

A krizbai templom szépségével, nagyságával ma is elvarázsolja az arra járókat. Alapkövét 1850-ben helyezték el Pál István kőműves főpallér irányítása mellett. Még ebben az esztendőben félig álltak már a falak, és két év múlva a teljes hajlék és a 19 öles torony is elkészült. A templomot 1854. május 25-én, áldozócsütörtök ünnepén szentelték fel.

A hálaadó istentiszteleten az ifjak és a gyerekek – Koszta Enikő lelkésznő vezetésével – kánonokkal, népdalokkal, versekkel szolgáltak. Az alkalom után a krizbaiak minden résztvevőt megvendégeltek az egyházközség kultúrtermében. Az ünnepség az esti istentisztelettel folytatódott, amelyen Adorjáni Dezső Zoltán püspökhelyettes prédikált, és a Sepsiszentgyörgyi Evangélikus-Lutheránus Egyházközség kórusa, valamint az Albert Schlapnikár fúvószenekar adott rövid hangversenyt. Az egész napos program szeretetvendégséggel zárult.

Jó volt látni, hogy a szálak, amelyek a krizbaiakat és az innen elszármazottakat összekötik, nem szakadtak el, sőt megerősödtek. Ez az itt maradottak szívét is reménységgel töltheti el…

Koszta István