Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2004 - 25 - Képzések és projektek

A közelmúlt krónikája

Képzések és projektek

Képzéseink

Számítástechnika: Kétéves tanfolyam, amelyen kb. negyven ember vehet részt (a gyermekektől a nyugdíjasokig, magyarok és romák vegyesen). Cél: az alapvető számítástechnikai ismeretek átadása.

Biogazdálkodás: Öt előadásból álló tanfolyam a biogazdálkodás alapjairól.

Harmónium: Gyermekek részére szolfézs- és harmóniumjáték-oktatás.

Pályázatírási ismeretek: A falu közszereplőinek, illetve az érdeklődőknek szervezzük ezt a kurzust, melynek során a különféle pályázati lehetőségekről tájékoztatjuk őket, valamint megismertetjük velük a pályázatírás rejtelmeit.

Szakmát adó képzések: A csuhé-, gyékényfonó, szalmatárgykészítő, seprű- és kefekötő, fatömegcikk-készítő tanfolyamokon 27 megváltozott munkaképességű embertársunk vesz részt. (Ezeket a tanfolyamokat a Pécsi Regionális Munkaerőfejlesztő és -képző Központ közreműködésével bonyolítjuk le.)

Másik fontos munkaterületünk a foglalkoztatást elősegítő, illetve foglalkoztatási programok szervezése.

Munkanélkülieket segítő teleház: információs segítség munkanélküliek részére (2000–2001-ben);

tartósan munkanélküliek foglalkoztatása: négy tartósan munkanélküli nő foglalkoztatása információs és szociális szolgáltatásokban (2002-ben);

roma mezőgazdasági fejlesztő program: öt roma család segítése a háztáji gazdaság beindításában, vetőmag-, gyümölcsfa-, nyúl-, baromfi-, kecskevásárlásban, képzés biztosításával (2002–2003-ban).

Jelenleg is futó projektjeink

Helyi igényekre válaszoló foglalkoztatás: négy tartósan munkanélküli foglalkoztatása szociális és mezőgazdasági tevékenységekben;

a teleház épületének bővítése: egy 50 m2-es rész – ebédlő, melegítőkonyha, vizesblokk – kialakítása (2003–2005);

Rehabilitációs Foglalkoztatást Segítő Szolgálat: megváltozott munkaképességűek munkaerő-piaci segítése, információs, képzési, munkavállalási tanácsadás (2002 óta);

falumentor-szolgálat: szociális, településfejlesztési, pályázatírási szolgáltatás, a település lakói, az önkormányzat, a civil szervezetek és a gazdálkodók számára (2004 márciusától).