Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2004 - 25 - Jézus hírnöke és útkészítője

Keresztény szemmel

2011 éve született Keresztelő János

Jézus hírnöke és útkészítője

Ha elfogadjuk a történelmi kutatások azon megállapítását, hogy Jézus időszámításunk kezdete előtt 7-ben született, akkor fél évvel előtte, vagyis 2011 évvel ezelőtt látta meg a napvilágot Jézus hírnöke és útkészítője, Keresztelő János. Június 24-én az Útmutató reggeli igéi minden évben róla szólnak. Az idén ezt olvassuk: „Te pedig, kisgyermek, a Magasságos prófétája leszel, mert az Úr előtt jársz, hogy előkészítsd az ő útjait.” (Lk 1,57–80)

Születésnapi megemlékezés gyanánt ezen a nem kerek évfordulón szemelgessünk az elmúlt évtizedekben olvasott szentírási szakaszokból, amelyek különböző oldalról világítják meg Keresztelő János szerepét és jelentőségét.

„Egy hang kiált: Építsetek utat a pusztában az Úrnak!” (Ézs 40,1–11) „János, amikor keresztelt, megtérést követelt, de azt mondta a népnek, hogy abban higygyenek, aki utána jön, azaz Jézusban.” (ApCsel 19,1–7) „János előre, még Jézus eljövetele előtt hirdette Izrael egész népének, hogy térjenek meg és keresztelkedjenek meg.” (ApCsel 13,22–26) „János nem tett ugyan egyetlen csodát sem, de mindaz, amit János Jézusról mondott, igaz volt.” (Jn 10,40–42) „Azokban a napokban megjelent Keresztelő János, és ezt hirdette Júdea pusztájában: »Térjetek meg, mert elközelített a mennyek országa.«” (Mt 3,1–12) „Ő az, akiről meg van írva: Íme, én elküldöm előtted követemet, aki előkészíti előtted az utat. – Ő Illés, aki eljövendő volt.” (Mt 11,7–15)

Végül szólaljon meg és mutatkozzon be maga az ünnepelt is: „Én nem a Krisztus vagyok. Én kiáltó hang vagyok a pusztában: készítsetek egyenes utat az Úrnak.” (Jn 1,19–23)

–i –s