Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2004 - 25 - Új egérfajt fedeztek fel

e-világ

Új egérfajt fedeztek fel

A közelmúltban eddig még ismeretlen egérfajra bukkantak a kutatók. Az ilyen felfedezések azért nagy jelentőségűek, mert a Földön élő növény- és az állatfajok nagy része még azelőtt kipusztul, mielőtt az ember megismerné őket. A kutatómunka nehézségei mellett ez nagyban magyarázható a különböző élőhelyek, az élővilág rohamos pusztulásával és pusztításával is. A gerincesek esetében például a becslések szerint az eddig ismert közel 46 500 faj mellett további 3500 vár felfedezésre. Valószínű, hogy közülük több örökre titok marad számunkra. A most bemutatandó kis teremtmény is azt jelzi, hogy felelősek vagyunk a ránk bízott élővilágért… (JCsCs)

Amerikai és Fülöp-szigeteki biológusok új egérfajt fedeztek föl a Fülöp-szigeteken. A hír igazi meglepetésként érte a kutatókat, hiszen nem túl gyakori, hogy új emlősfajt fedezzenek fel. Még az is előfordulhat, hogy nemcsak egy eddig ismeretlen fajt, hanem egy egészen új nemzetséget (a faj feletti rendszertani kategória) találtak.

Az aprócska egér a Fülöp-szigeteki Mount Banahaw Nemzeti Park területén került elő, amely a Luzon-sziget déli részén fekszik, Manilától nagyjából ötven mérföldnyire. A halvány narancssárga színű állatnak a testéhez képest viszonylag nagy feje van. Erős állkapcsával és fogaival a legkeményebb diókat is képes feltörni. Az egérke nagyjából tizenöt grammot nyom, teste 8-9 centiméter hosszú, tíz centiméteres farokkal. Bajsza közel nyolcszor hosszabb, mint a feje szélessége, és akad közöttük néhány olyan szál is, amely a szemek hátsó pereméről ered.

A szigeten szinte az összes egyedülállónak számító kisemlős két olyan faj leszármazottja, amely az ázsiai kontinensről érkezett a Fülöp-szigetekre úgy tíz-tizenöt millió évvel ezelőtt – állítja Lawrence Heaney, a chicagói Field Museum emlősökkel foglalkozó munkatársa és egyben a terepen végzett munka egyik vezetője. Heaney már több mint húsz éve tanulmányozza a Fülöp-szigetek élővilágát. A terület biológiai sokfélesége nagyjából tízszer nagyobb, mint például a Galápagos-szigeteké, és az egész világon itt fordulnak elő a legnagyobb számban egyedülálló, ritkaságnak számító fajok – állítja a biológus. Eric Rickart, a utahi természetrajzi múzeum gerincesekkel foglalkozó munkatársa szerint az újonnan felfedezett egérfaj egyetlen olyan rágcsálóhoz sem hasonlít, amelyet eddig a Fülöp-szigeteken leírtak.

Az új fajt számos egyetem kutatóinak együttműködése keretében sikerült felfedezni. A biológuscsoport kis termetű emlősök után kutatott az esőerdőben, amikor a talaj felett néhány méterrel, a kúszónövények tetején ráakadtak a piciny állatra. A Fülöp-szigeteken található síkvidéki esőerdőknek mára csak mintegy három százaléka maradt meg, ezért könnyen lehet, hogy jó néhány faj már azelőtt kipusztult, hogy azonosították volna. Az apró emlős felfedezése sokat segíthet a sziget pusztulásra ítélt fajainak megmentésében, hiszen újabb ékes bizonyítékul szolgált arra, hogy a terület valóban érdemes a megőrzésre.

Illyés András (forrás: www.origo.hu)