Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2004 - 26 - Oratio oecumenica

Oratio oecumenica

Oratio oecumenica

Mindenható Isten, mennyei Atyánk! Hálát adunk neked, hogy megismerhettük Fiadat, Jézus Krisztust, aki azért, hogy közel jöjjön hozzánk, megalázta magát, emberré lett, és vállalta emberi életünket. Itt volt velünk, közöttünk élt, és itt van ma is a bűnből szabadulni vágyók, a szegények, az elnyomottak, a megkeseredettek között. Itt van velünk, hogy gondjainkkal ne maradjunk egyedül, hanem a te segítségeddel kiutat találjunk bűnös életünkből.

Segíts nekünk, mindenható Urunk, hogy legyen erőnk ellenállni a gonosz hatalmának. Személyes életünkben és a bennünket körülvevő világban is annyi bűn, annyi gonoszság van jelen, hogy gyakran mi magunk is inkább előidézői, mintsem megállítói vagyunk a bűnnek, a gonoszságnak. Add, hogy minden ember a tisztaságra, az őszinteségre, a másik ember megbecsülésére és a szeretetre törekedjen.

Adj békét az emberek szívébe, hogy szűnjön a háború pusztító réme, az orvul lecsapó terrorizmus testet-lelket bénító jelenléte, a szegények és az ártatlanok kizsákmányolása. Adj nekünk reménységet, hogy a jövő békésebb lesz, mint a jelen, hogy ne félelemmel, hanem bizalommal tekinthessünk a jövő elébe. Adj országunk vezetőinek is bölcsességet, előrelátást, hogy a népünket érintő változásokban megtalálhassuk azt az utat, amely előrevisz bennünket.

Köszönjük, hogy Jézus Krisztusban megláthatjuk, mit jelent téged egész életünkkel szolgálni. Köszönjük, hogy ő minden szavában és tettében alázatos maradt. Add a mi szívünkbe is ezt az alázatot, hogy úgy tudjuk szolgálatunkat végezni az emberek között, hogy megismerhessék örömhíredet. Áldd meg mindazokat, akik az örömhír követei egyházadban és az egész világon. Segíts, hogy látókörükből ki ne essenek azok, akiknek a legnagyobb szükségük van az evangélium üzenetének a megismerésére.

Add meg, Urunk, hogy hittel végezzük szolgálatunkat, és életünk minden pillanatát, minden mozdulatát a Jézus Krisztusban való hit járja át. Bocsásd meg bűneinket, adj nekünk új kezdetet, új reménységet. Szentlelked legyen velünk, hogy életünkben, családunkban, munkahelyünkön, a betegek, haldoklók, gyászolók mellett is a bűnbocsánat valósága, a hitben való járás öröme és a feltámadás reménysége szólalhasson meg.

Tiéd, Urunk, a dicsőség, mert meghallgatsz és megsegítesz bennünket az Úr Jézus Krisztus által. Köszönjük, hogy ő magára vállalta a halált is, és így mindanynyiunk halálát magára vette. Ámen.