Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2004 - 26 - Isten Igéje az interneten

e-világ

Isten Igéje az interneten

Reményeink szerint mindazok, akik másfél éve rendszeresen olvassák rovatunkat, már nem csupán a káros hatásait látják a világhálónak. Hiszen az Internet éppen olyan, mint bármilyen más emberi alkotás: egyszerre áldás és átok. Segítségünkre lehet hatalmas ismerettárával, ugyanakkor a legsötétebb célokra is használható. Tanártársaimmal az oktatás során mindig azt tartjuk szem előtt, hogy tanítványainktól nem tiltani kell a haszontalan vagy káros oldalakat. Inkább arra neveljük őket, hogy ne ezek keltsék fel az érdeklődésüket, hanem azok, amelyek igényes, értékes ismereteket nyújtanak. Ezek közé az oldalak közé tartoznak azok is, amelyeken Bibliát vagy rövidebb-hosszabb igei magyarázatokat olvashatunk.

„Olyan korban élünk, ahol már az Istent is a hálón keresik. Rajtunk is múlik, hogy megtalálják-e” – így szól a református Parókia portál mottója. (Ez a gondolat azok számára is ismerősen cseng, akik A templom egere című könyvet olvasták.) Leginkább az ifjabb generációk lesznek azok, amelyek esetleg épp a világhálón történő kalandozásuk során fognak a Bibliával találkozni. Hiszen az Ige közöttünk van, tehát meg is fordíthatjuk a gondolatmenetet: mivel a virtuális világ, az Internet is része világunknak, ezért kötelességünk itt, ebben a közegben is terjeszteni. A templom egere című kiadványunkban is említettünk néhány olyan címet, amelynek segítségével a világhálón is tudunk Igét olvasni. Ilyen például a http://www.cab.u-szeged.hu/WWW/

books/Biblia/ vagy a http://www.bibl.u-szeged.hu/Biblia/, és biztosan sokan látták már a Szentírás CD-változatát, amely több – nem csupán magyar – kiadást tartalmaz.

Találhatunk képes Bibliát is a http://www.szolgalat.hu/vtsoft/biblia.htm címen.

Napi igével szintén sok helyütt találkozhatunk, így az evangélikus portálon is. A keresztény lapokban igemagyarázatok is szerepelnek, amelyeket ezeknek az újságoknak az on-line változatán is elolvashatunk. Ilyeténképpen az Evangélikus Életben és a Dunántúli Harangszóban megjelent írások ugyancsak közkinccsé válnak a világhálón. Az evangélikus portálon megtalálható a közelmúltban a hazai lutheránus családokhoz eljuttatott finn Káté magyar változata is.

Ezeket a lehetőségeket természetesen tanítványaink lelki fejlődéséhez is felhasználhatjuk. A soproni evangélikus líceum növendékeit például arra kérjük, hogy a havi igék alapján írjanak egy-egy rövid elmélkedést, amelyet aztán iskolánk honlapjára is felteszünk. Ezzel a gyerekek is végiggondolhatják az egyes igék mondanivalóját, elmélyedhetnek a Biblia tanulmányozásában. Reméljük, ősztől valóban minden hónaphoz tartozik majd egy-egy rövidebb cikk – talán német nyelven is.

Hozzá kell szoknunk ahhoz, hogy világunk gyorsan változik. A tudástársadalomban, mely itt kopogtat ajtónkon, új, eddig szokatlan csatornákon fogunk eszmét cserélni. Most még csak drótpostán kaphatunk például rendszeresen napi igét, de hamarosan eljön az az idő, amikor – az egyéb hírszolgáltatásokhoz hasonlóan – akár sms-ben is fogadhatjuk Istenünk hozzánk szóló üzenetét.

Babics Csaba