Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2004 - 28 - A Fidesz egyházi egyeztető tanácsának nyilatkozata

Keresztutak

A Fidesz egyházi egyeztető tanácsának nyilatkozata

A Fidesz – Magyar Polgári Szövetség egyházi egyeztető tanácsa sajnálattal értesült arról, hogy az Európai Unió alkotmányának végleges szövegéből kimaradt a földrész keresztény gyökereire történő hivatkozás. Ezzel hiányossá és egyoldalúvá vált az Európa eszmei hátteréről rajzolt kép. Kimaradt a közös európai identitásunk kialakulásában döntő szerepet játszó értékrend, amelyet a keresztény hit és kultúra közvetített számunkra. A magyar katolikus egyház prímás-érsekének szavaival: „A keresztény örökség nélkül Európának a szíve hiányozna.”

Elfogadjuk az eszmék sokszínűségének valóságát az unió tagállamaiban, ugyanakkor nem tudjuk elfogadni, hogy azoknak azonos súlyt és jelentőséget tulajdonítanak. Sajnáljuk, hogy a magyar kormány – ellentétben más csatlakozó országok kormányaival – nem tudta magáévá tenni a keresztény értékrend emberekre és társadalomra vonatkozó elemeit sem. Ezzel keresztények millióit fosztották meg attól, hogy mélyebben azonosuljanak az Európai Unió célkitűzéseivel.

Az alkotmány jelen, hiányos szövegét nem tekintjük véglegesnek, hiszen mi, keresztények tudjuk, hogy ezen a Földön semmi sem végleges. Bízunk abban, hogy a tényeket jobban ismerő és a realitást jobban tisztelő döntéshozók a közeljövőben helyre fogják hozni a hibát. A Fidesz képviselői is támogatni fogják ezt a módosítást.

Egyházi Egyeztető Tanács (Harrach Péter, Balog Zoltán)