Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2004 - 29 - Kárpátaljai jegyzet

Keresztutak

Kárpátaljai jegyzet

A napokban jártam Kárpátalján, a Szovjetunió összeomlása után sokadszorra. A manipulált oktatás következményeként sokan ma sem tudnak semmit erről a magyarok lakta területről. Nem tudják, hogy létezik Beregszász, Munkács, Ungvár, a magyar történelem és egyháztörténelem fontos helyei.

Egy falusi iskolában láttam olyan falitáblát, melyen gyöngybetűkkel az volt olvasható magyarul, hogy „hazánk fővárosa Moszkva”. Rá egy évre ugyanabban a tanteremben már ez volt a felirat: „Hazánk fővárosa Kijev”. Most mesélte el egy negyven körüli munkácsi férfi, hogy Magyarországról semmit sem tanultak.

Első utam még a szovjet korszak utolsó évében volt. Záhonynál keltünk át a határon. Több kilométeres sorok voltak, hét stációnál kellett megállni, éjszaka volt, zuhogott az eső…

Másnap egy Lenin-kép alatt tartottunk előadásokat keresztény ifjúsági vezetőképző keretében a beregszászi tanács kiürült épületében, mivel az egyházaknak nem volt megfelelő helyiségük ilyen célra. Prédikáltam tömött templomokban, melyeket több évtized után nyitottak meg. Egy faluban, mielőtt a kolhoz vezetői átadták a templom kulcsait a gyülekezetnek, még összetörték a berendezést, és gúlába hordták. Láttam kézzel írt Bibliát, énekeskönyvet. Akkoriban több helyen az erdőben tartottak ifjúsági összejöveteleket, melyeken több száz fiatal is részt vett. A kommunista időben tizennyolc év alatt senki nem mehetett gyülekezetbe. Gulácsi Lajos most nyolcvanéves munkácsi lelkész azért töltött hét évet a gulágon, mert titokban megkonfirmált fiatalokat. Nincs család, ahonnan ne vittek volna el férfiakat a háború után. Sokan nem jöttek vissza.

Három evangélikus gyülekezet volt korábban Kárpátalján, egyiket sem sikerült elindítani, így az evangélikusok más gyülekezetekhez csatlakoztak. Kilencven református magyar gyülekezetben a rendszerváltáskor húsz lelkész szolgált, akiknek még személyi igazolványuk sem lehetett. Ma már hetvenöt lelkészük van, és az egyház minden nehézség ellenére gyarapszik, erősödik. Templomok, gyülekezeti házak épültek az utóbbi években. Olyan tiszta tekintetű, szelíd magyarokkal sehol sem találkozom, mint itt.

Most a beregszászi magyar református cigánygyülekezetben szolgáltam. A táborban négyezren laknak. Van egy testvértáboruk Moszkva mellett. Elképzelhetetlen nyomorban él az emberek többsége. Az utóbbi években több keresztény cigányközösség is alakult, épültek templomok, tantermek, fürdőházak számukra. Ha megtérnek, hitre jutnak, megváltozik az életük: abbahagyják az italozást, cigarettázást, keresik a munkát, rendezik környezetüket. Találkoztam olyan hittestvérekkel, akik korábban a maffia tagjai voltak. Isten kihozta őket onnan is. Most ők hirdetik az igét, és segítik a bajbajutottakat. Láttam az élő Isten munkáját Kárpátalján. Imádkozzunk értük!

Aki tud, menjen, látogassa meg a kétszázezres magyar közösséget, álljon meg Huszt várromja mellett, menjen fel a Vereckei-hágóra, vállaljon közösséget a sokat szenvedett gyülekezetekkel, és épüljön hitében, emberségében. Kevés ilyen hely van ugyanis Európában.

Szeverényi János