Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2004 - 3 - Nyilatkozat

A hét témája

Nyilatkozat

Jézus Krisztus 2000 éve hirdeti a békét és a szeretetet a jóakaratú embereknek. Karácsonykor a keresztények/ keresztyének azt ünneplik, hogy embernek lenni csodálatos dolog, hiszen az Isten Fia értünk, emberekért maga is emberré lett.

Keresztény/keresztyén hitünk szerint minden ember Isten képmása, vallásától, világnézetétől, cselekedeteitől függetlenül, ezért tiszteletet érdemel. Ez a tisztelet minden egyes embert és embercsoportot megillet. Egyházaink a múltban is kiálltak az üldözöttek mellett, s ma is elítélik az egyes emberek, embercsoportok olyan cselekedeteit, amelyekkel mások személyi méltóságát, szabad vallásgyakorlását vagy más jogos érdekeit sértik. A szeretet nevében elutasítják a gyűlöletbeszédet, a gúnyt vagy megvetést, akár egyesek, akár csoportok ellen irányul. Nem szokatlan, hogy a gúny, a megvetés vagy a gyűlöletkeltés éppen keresztény/keresztyén egyházaink tagjait és értékrendjét támadja, kívánja megsemmisíteni. Jézus Krisztus azonban egyházát sziklára építette, amelyen ígérete szerint a pokol kapui sem vesznek erőt. A történelem során még egyetlen üldözés sem tudta eltörölni a kereszténységet/keresztyénséget, sőt inkább az egyház megerősödését szolgálta.

Ezért nem a félelem, hanem az emberi méltóság védelme és az igazság szeretete vezet bennünket, amikor az ünnepek elmúltával a keresztény/keresztyén egyházak nevében közösen felemeljük szavunkat a Tilos Rádió szellemisége, különösen pedig az adventi és karácsonyi időben elhangzott műsorai ellen.

Örvendetes, hogy a Tilos Rádióban elhangzott gyűlöletkeltő és a keresztények/keresztyének méltóságát sértő kijelentések ellen sok magánszemély, civil és politikai szervezet szót emelt. Az utóbbi időben a keresztényeket/keresztyéneket, jelképeiket és egyházaikat ért sorozatos támadások alapján azonban a társadalom minden tagjának, különösen pedig a vezetőknek el kell gondolkodniuk azon, vajon milyen célt szolgál a Tilos Rádió hangneme és a hozzá hasonló megnyilvánulások. Ezek semmiképpen sem a társadalmi megbékélésre, sokkal inkább vallási türelmetlenségre, társadalmi békétlenségre vezetnek.

Kérünk minden jó szándékú embert, különösen pedig a média munkatársait, a politikusokat és az ország vezetőit, hogy az ilyen és ehhez hasonló vallás- és keresztény-/keresztyénellenes megnyilvánulásoknak, visszaéléseknek sem szűkebb, sem tágabb környezetükben ne adjanak helyet. Kérjük, hogy mindenki a maga területén szolgálja a bizalom, a tisztelet és a kölcsönös megbecsülés erősödését.

Budapest, 2004. január 6.

Dr. Seregély István egri érsek s. k.

Magyar Katolikus Püspöki Konferencia

Dr. Bölcskei Gusztáv püspök s. k.

Magyarországi Református Egyház

  1. Szebik Imre püspök s. k.

Magyarországi Evangélikus Egyház