Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2004 - 30 - Oratio oecumenica

Oratio oecumenica

Oratio oecumenica

Drága Urunk! Te igéddel biztatsz minket. Igéddel, hogy higgyünk szavadnak! Ígéreteid tárháza tárul föl előttünk, s mi annyiszor, de annyiszor kételkedünk. Kételkedünk megváltásunkban, kételkedünk szabadításodban, kételkedünk jelenlétedben, kételkedünk eljöveteledben, kételkedünk feltámadásunkban, kételkedünk örök életünkben.

Ma igéd által ismét felébreszted bennünk a hitet, a szavadba, kijelentéseidbe vetett bizalmat. S miközben ég és föld megrendülni látszik, pusztul a teremtett világ, szavad meg nem rendül, és irántunk való hűséged meg nem inog. Minden beteljesül, amit kijelentettél.

Lehet, hogy régóta hiszünk benned, az Atyában, de nem hittük, hogy Jézus megváltott minket. S nem vettük észre, hogy ellened lázadunk; nem vettük észre, hogy a te bizonyságtételedet kérdőjelezzük meg.

Pedig Jézus halála életünk ára, feltámadása örök életünk záloga. Azért küldted őt, hogy el ne vesszünk, azért küldted őt, hogy életünk legyen. Az ő sebei árán gyógyultunk meg.

Teremts bennünk belé vetett hitet – az örök élet hitét! Őrizd meg bennünk a Krisztus-hit ajándékát, hogy el ne vesszünk! Tarts meg minket a hitetlenség, az erkölcstelenség, a tagadás és a titkos bűnök kísértései között! Őrizd meg bennünk igédet, őrizd meg bennünk Lelkedet, őrizd meg bennünk Fiadat, őrizd meg bennünk az örök életet!

Tudjuk, hogy szerető és irgalmas vagy. Tudjuk, hogy tulajdon Fiadat sem kímélted, hogy nekünk életet adj. Tudjuk, hogy nem vagy süket, néma, vak és cselekvésre képtelen, mint a bálványok. Jézus nevében kérünk tehát, ígéreted szerint hallgass meg! Ámen.