Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2004 - 30 - Nemzetközi "homokvihar"

e-világ

Nemzetközi "homokvihar"

Svédországban egy hónap börtönbüntetésre ítéltek egy papot, mert a homoszexuálisokat súlyosan gyalázó kijelentéseket tett, de a gyűlöletbeszédben bűnösnek talált protestáns lelkész az elmúlt héten váratlan támogatókra talált Szlovákiában.

Ake Green 63 éves lutheránus lelkész egy prédikációjában abnormálisnak és a „társadalom testét emésztő rákos daganatnak” nevezte a homoszexualitást.

Vladimir Palko kereszténydemokrata szlovák belügyminiszter a héten a svéd nagykövetnél tiltakozott a svédországi bíróság ítélete ellen, azt hangoztatva, hogy „a baloldali liberalizmus szükségképpen a szabadságjogok korlátozásához vezet”. Palko arról biztosította Cecilia Julin nagykövet asszonyt, hogy Szlovákiában egyetlen bíróság sem fog hasonló ítéletet hozni, amíg ott kereszténydemokrata belügyminiszter lesz. A belügyminiszter mellett kiállt a kereszténydemokrata párt (KDH) teljes vezetése, amely külön sajtóértekezleten adott hangot aggodalmának a „precedensértékű ítélet” és a „véleményszabadságot fenyegető veszély” miatt.

A szokatlan diplomáciai lépés kiváltotta a többi szlovákiai párt bírálatát, amelyek az ország külföldi megítélését féltik a belügyminiszter és a kereszténydemokrata pártvezetők eljárásától.

A TASR szlovák hírügynökség jelentése szerint csütörtökön „szlovák állampolgárok egy 32 fős csoportja” is csatlakozott a tiltakozókhoz, és nyílt levélben szólították fel XVI. Károly Gusztáv svéd királyt, hogy járjon közben a bebörtönzött lelkész azonnali szabadon engedése érdekében. A levelet politológusok, a belügyminisztérium két tanácsadója, egy katolikus pap, egy konzervatív ifjúsági szervezet helyettes vezetője, jogászok, köztisztviselők, tanárok, újságírók és diákok írták alá. Az aláírók a pluralizmusra és az egyházakat megillető szólásszabadságra hivatkoznak.

MTI