Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2004 - 32 - Nagy találkozás Tiszadobon

Keresztutak

Nagy találkozás Tiszadobon

Határon túli magyarok ökumenikus tábora

Hétfőn Százdról és Kolozsvárról adták postára a tiszadobi Andrássy-kastély egy-egy szobájának kulcsát azok a táborozók, akiknek a vasárnapi táborzáró után nehezükre esett ilyen „aprósággal” törődni... Figyelmüket ennél sokkal fontosabb kérdések terelték el: hogyan valósul meg a következő találkozás a Nemzetközi Ökumenikus Táborban megismert fiatalokkal.

A határon túli magyar gyülekezetek ifjúságának ökumenikus táborát idén már 15. alkalommal rendezték meg a szabolcs-szatmár-beregi Tiszadobon. A Tisza holtága mellett festői környezetben, az Andrássy-kastélyban 1989 óta minden év júliusának utolsó hetében adnak randevút egymásnak evangélikusok, reformátusok, katolikusok, unitáriusok Szlovákia, Ukrajna, Románia, Jugoszlávia magyarlakta vidékeiről, s a tábornak néhány anyaországi résztvevője is van, már csak praktikus megfontolásból, a szervezési feladatok ellátása érdekében is. Ennek megfelelően idén Nyíregyházán kívül Százdról, Técsőről, Nagyváradról, Hegyközszáldobágyról, Székelyhídról, Székelykeresztúrról, Kolozsvárról, illetve Adáról érkeztek résztvevők, ifjúsági közösségek, bibliakörök tagjai, általában lelkészükkel együtt.

A már figyelemreméltó hagyományokkal rendelkező Nemzetközi Ökumenikus Tábor idei 95 résztvevője közül sokan nem először töltötték Tiszadobon az esztendőnek ezt a hetét, a tábor mottója – A nagy találkozás – tehát utalhatna akár erre a körülményre is. A témaválasztás azonban valójában bibliai vonatkozású. Az elmúlt években az Ószövetségből és az Újszövetségből választott felváltva egy-egy bibliai személyt a programért felelős „nemzetközi” és ökumenikus lelkészcsapat, amelynek a tevékenységét a nyíregyházi Sztankó Gyöngyi és Laborczi Géza evangélikus lelkész fogja össze. Jónás, Mózes, Dávid, illetve Jézus, Péter, Mária, Jákób nyomán a tiszadobi előadások, a reggeli és esti áhítatok a bibliai találkozások s főleg a Jézussal, illetve az Úrral való találkozás lényegét igyekeztek feltárni a fiatalok előtt. A bibliai példázatok megismertetésén túl ez a tábor a kezdetektől fontos feladatának tartja, hogy a résztvevő tizenéves fiataloknak felmutassa a helyes utat, a megfelelő megoldásokat saját életük aktuális problémáira. A tábori programok megszervezésekor ezért nem csupán a délelőtti előadások témáját, az áhítatok igéjét igyekeznek gondosan megválasztani, hanem olyan egyéb elfoglaltságot és programot is kínálnak a Tiszadobon töltött egy hétre, amelyek továbbgondolkodásra késztetik a kisebbségi sorban élő és épp az élet nagy kérdéseivel viaskodó vagy netán a hitüket megerősíteni akaró, fiatal éveiket élő résztvevőket. A tábor hagyományai szerint mindezt a közösségben szerzett-átélt élmények, a megtapasztalt szeretet révén lehet elérni, a program ennek megfelelően gazdag és színes volt idén is. Az önkifejezés, az alkotás és az ismeretszerzés megannyi formáját kínálták a különböző munkacsoportok: a kerámia-, festő-, bábos-, fafaragó-, színész-, zenész-, énekkari, néptáncos és rádiós foglalkozásokon bámulatos teljesítményekkel ajándékozták meg egymást a táborozók. Ez nyilvánvalóvá is vált, amikor a záróesten megtartották bemutatójukat. A tizenötödik ökumenikus tábor minden bizonnyal feledhetetlen találkozásait biztosította a finn Exit, a nagyváradi Talentum együttes, illetve Gryllus Dániel koncertje is.

A határon túli fiatalok ökumenikus táborának akad olyan résztvevője, aki eddig minden évben itt volt, s jó néhány házasságot is számon tartanak az itteni találkozások nyomán. De az még ebben a körben is különlegességnek számított, hogy keresztelőt ünnepelhettek Tiszadobon: a kolozsvári Vörös Alpár és Sárközy Zsuzsanna életében oly meghatározó jelentőségű ez a hely, hogy az egyesztendős Ádám keresztelőjére itt kerítettek alkalmat unitárius szertartás szerint.

Az idei találkozás a tiszadobi Andrássy-kastélyt övező parkerdő több száz éves tölgyfája alatt megtartott záró istentisztelettel ért véget, s a résztvevő fiatalok úgy térhettek haza, hogy választ kaptak a jövő évi tábor témájára vonatkozó kérdésükre is. Az Illyés Közalapítvány és a Magyarországi Evangélikus Egyház támogatásával megvalósuló Nemzetközi Ökumenikus Tábor jövőre Dánielről szól. A részleteket szeptember 21. és 23. között dolgozzák ki a tábor vezetői a Székelyudvarhelyen tartandó összejövetelükön.

Veszprémi Erzsébet