Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2004 - 32 - Erdő Péter az Egyesült Államokban

Keresztutak

Erdő Péter az Egyesült Államokban

A fogyasztáskultúra ugyanolyan nehéz feladat elé állítja a Magyar Katolikus Egyházat, mint 1989 előtt a kommunista rendszer – jelentette ki az egyesült államokbeli látogatáson tartózkodó Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom–budapesti érsek a South Bend Tribune című lapnak nyilatkozva. A magyar bíboros július 5-étől augusztus 8-áig tartózkodik az Egyesült Államokban és Kanadában, és magyar közösségeket látogat meg.

A magyar egyház megpróbálja visszaszerezni a kommunista rendszer előtti befolyását a társadalomban – mondta Erdő Péter. „A kommunista rendszer sokkal nagyobb erkölcsi kárt okozott, mint anyagit. Most pedig attól tartunk, hogy a szekularizmus ugyanilyen nagy kárt okoz, csak másképp. A magyar nem lehet egészséges nemzet anélkül, hogy el ne fogadná vallását és kultúráját” – szögezte le.

A bíboros az Indiana állambeli South Bend városban, a Magyarok Nagyasszonya-templomban mutatott be misét. Látogatókörútján adományokat gyűjt az esztergomi katolikus szeminárium egyik épületének felújítására. Az 1865 óta fennálló épületet a kommunista rendszer idején a szovjet hadsereg kórháznak használta, és elhanyagolták. Az egyház 1991-ben kapta vissza.

A South Bend-i látogatás terve akkor született, amikor a magyar egyházfő találkozott a város két magyar lakosával, a Magyarországról elmenekült Szalay Józseffel és Szalay Emmával. A 78 éves Szalay József a magyar és az európai katolikus egyház jövőjét féltve kérte a látogatást, és segített megszervezni azt. South Bendben telepedett le számos magyar a XX. század elején Amerikába kivándorlók közül, majd még többen a II. világháború alatt, illetve az 1956-os forradalom leverése után emigráltak közül.

(MTI)