Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2004 - 32 - Ökumenikus sátor a Szigeten

Keresztutak

Ökumenikus sátor a Szigeten

A történelmi felekezetek (római katolikus, református, evangélikus) ifjúsági munkásainak jóvoltából idén nyáron ötödik alkalommal nyílhat meg a Szigeten a Közös Pont sátor. Akik a korábbi években is jártak már a „civil szervezetek utcájában”, azoknak ismerős az Alkossarok, ahol a betérők rajzolhatnak, festhetnek, agyagozhatnak. Ezenkívül verseket, illetve történeteket is írhatnak a napi aktuális témákban, melyek a hét főbűnhöz és erényhez (restség – jóra való törekvés, bujaság – állhatatosság, gőg – alázat, irigység – önzetlenség, harag – szelídség, fösvénység – szívesség, torkosság – mértékletesség) kapcsolódnak.

A sátor mindennapi programjai között szerepelnek még különféle társasjátékok, graffitirajzolás és közös zenélés is. A „Barátok közt” címet viseli az a blokk, melynek keretében az érdeklődők a nap alkotásaiból összeállított kiállítást tekinthetik meg, továbbá szerzetesekkel és apácákkal folytathatnak kötetlen, személyes beszélgetést szerény esti szeretetvendégség mellett. Sőt a Közös Pont munkatársai akár a hajnali órákban is szeretettel fogadják a látogatókat.

Az eddig említetteken kívül előadások, teaház, éjjeli beszélgetések és meditációk egészítik ki a színes programajánlatot. A szervezők az idén is a közvetlenség és a nyíltság szellemében szeretnék megszólítani a szigetlakókat. Ezt sugallja az egyszerű díszlet, a beszélgetésre hívó feliratok és a teaházas jelleg is. Kerekasztal-beszélgetéseik aktuális társadalmi-spirituális témákat érintenek, sátruk vendégeiként keresztény zenekarok is bemutatkoznak. Mindehhez állandóan jelen lévő lelkészek, valamint felkészült fiatalok biztosítanak lelki hátteret, beszélgetésre, meghallgatásra, vitára invitálva a sátorba betérőket.

GaZsu