Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2004 - 32 - Szamártár Szentendrén

Keresztutak

Szamártár Szentendrén

Július 2-án nyílt meg az Első Magyarországi Szamártár képzőművészeti kiállítása Szentendrén, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Felső-Tisza-vidék tájegységében.

Az egy éve alapított gyűjtemény Az Úr lova címmel mutatja be ötven művész alkotását, amelyeket az alapítók – a püspökladányi művészeti iskolai tanár házaspár, Kiss Endre és felesége, Kissné Balla Krisztina – felkérésére készítettek festőművészek, grafikusok, szobrászok, textilesek, így Gyulai Líviusz, feLugossy László, ef.Zámbó István, Ölvetzki Gábor, Nagy András, Mácsai István. A megkötés mindössze annyi volt, hogy a művek a szamárról szóljanak.

A Bibliában gyakran szereplő állat a szamár: a betlehemi jászol körül ökör és szamár állt, a szent család a kis Jézussal szamáron menekült Egyiptomba, Jézus pedig szamáron vonult be Jeruzsálembe. A kiállításon bemutatják az Első Magyar Szamártár által kiadott azonos című irodalmi-művészeti „szamár-könyvet” is, amelyben Tamási Árontól, Tersánszki Józsi Jenőtől, Fekete Istvántól és kortárs írók, költők – Kocsis Csaba, Körmendi Lajos – műveiből olvashatók részletek, gazdagon illusztrálva.

Az augusztus 31-ig látogatható kiállítás megnyitóját a témához kapcsolódó kézműves-tevékenységek, -bemutatók követik. A kínálatban papírszamár-felszerszámozás, vesszőszamár-készítés, csuhécsacsifogat-készítés, „Csapd le csacsi”-játékudvar, ostor- és szalmafonás szerepel. A skanzen kondorfai iskolájában Szamárfül és szamárpad címmel rendhagyó tanítás lesz. A látogatók bekapcsolódhatnak a szamaras kordés szénaszállításba, illetve a szamaras növény- és tárgykereső játékba is.

(MTI)