Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2004 - 32 - Levél a clevelandi magyar evangélikusoktól

evél&levél

Levél a clevelandi magyar evangélikusoktól

Június 25-én a nyugat-clevelandi magyar evangélikus templomban zenés irodalmi estet rendezett a gyülekezet lelkész házaspárja, Tamásy Éva és Zoltán. A clevelandi evangélikus gyülekezetben ez volt az első – és reménység szerint nem az utolsó – ilyen jellegű rendezvény, amelyen mintegy száz clevelandi magyar vett részt nagy örömmel és lelkesedéssel, felekezetre való tekintet nélkül.

A színvonalas műsorban szerepelt Wass Albert A bujdosó imája című verse, illetve A költő és a macska című novellája, különféle magyar gyermekénekek és -versek, Benedetto Marcello d-moll Adagiója, valamint elhangzottak gitárkísérettel előadott régi magyar énekek, kánonok, evangélikus korálok is. Végül a nívós műsor-összeállítás végén, a templomból kiféle menet a külföldre szakadt magyar szíveket facsaró Elindultam szép hazámból című éneket énekelték leírhatatlan lelkesedéssel. A dalok, a versek és a zeneművek esztétikai és spirituális élménye a távolban élő hazánkfiait szinte hazarepítette, s egy időre úgy érezhették, hogy kis közösségükben együtt élhetik át: „otthon” vannak.

A kis amerikai egyház minden tagja, a Tamásy lelkész házaspár és a gyülekezet presbitériuma hálás köszönetét fejezi ki a jelenlevők szívből jövő öröméért, lelkesedéséért és a szereplők közreműködéséért.

A nyugat-clevelandi magyar evangélikus gyülekezet bizodalmas hittel tekint a bizonytalannak látszó jövőbe, és imádságos lelkülettel fordul Isten felé, hogy a parányi és fogyatkozó amerikai magyar egyház továbbra is fennmaradjon, és elindulhasson a gyarapodás útján.

Isten áldása és békessége legyen mindannyiunkkal.

Elza Csepes, a Nyugat-oldali Magyar Evangélikus Gyülekezet presbitere, Cleveland (Ohio)