Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2004 - 35 - Jótékonysági koncert Pusztaföldváron

Egyházunk egy-két hete

Jótékonysági koncert Pusztaföldváron

Igazi ünnepi alkalom volt a pusztaföldvári evangélikus templomban tartott jótékonysági hangverseny augusztus 15-én este. A koncert a helyi Vajda Sára Ifjúsági Kulturális Egyesület által szervezett nyári kulturális napok rendezvénysorozatának része volt.

A pusztaföldvári Bartók Béla Művelődési Ház kezdeményezésére rendeztek 1995-ben jótékonysági hangversenyt a Békés megyei község evangélikus templomában. Két évvel később a gyülekezet folytatta a kezdeményezést, és azóta minden esztendőben egy estét a muzsikának szentelnek Isten házában. A gyülekezet igen kicsiny létszáma ellenére évről évre egyre többen érkeznek a templomba, hogy elmenekülve a világ zaja elől legalább másfél órára megtalálják a harmóniát. Az est bevételével mindig valamely helyi cél megvalósítását segítették elő. A perselybe dobott forintok segítették már a római katolikus templom felújítását, növelték az evangélikus templom harangjainak és orgonájának felújítására szánt összeget, de volt olyan alkalom is, amikor az erdélyi testvérfalu iskolásait vagy a helyi sérült fiatalok klubját támogathatták a koncertlátogatók. Ezúttal a helyi Teleház kap multimédiás kiadványokat, elektronikus könyveket az összegyűlt pénzből.

Az idei hangversenyen Nánai Mária orgonált, aki gyermekkorában a szegedi evangélikus templomban ült először orgonapadra, jelenleg pedig a finnországi Oulu városában tanul a Sibelius Akadémián. Műsorában a templomi hangversenyeken kihagyhatatlan Bach-művek mellett szerepelt Pablo Bruna, Mendelssohn és a lutheránus Peskó Zoltán egy-egy alkotása is. Az orosházi Szabó Csaba (jelenleg a bécsi Zeneakadémia hallgatója) gitáron F. Sor és J. Turina műveit szólaltatta meg. Jankó Zita pusztaföldvári főiskolás brácsán Bach-darabot játszott. A szintén helyi Tóth Nikoletta egyedül Händel Rinaldójából énekelt egy áriát, Szűcs Diánával pedig Franc Panis Angelicus című művét adta elő.

Nem mindennapi zenei élményben lehetett része annak, aki betért a pusztaföldvári evangélikusok hajlékába 15-én. Nem csoda hát, hogy a közönség várja a jövő évi folytatást.

László Jenő Csaba

Regionális hozzárendelés: Pusztaföldvári Evangélikus Egyházközség