Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2004 - 35 - Áldást szállító

Keresztény szemmel

Áldást szállító

Csörög a telefon. Egyik kedves barátom hívott, hogy legyek öt perc múlva a ház előtt. A telephelyre szeretne kivinni. Elkészült ugyanis az új busza, és szeretné megmutatni. Valóban nagyon szépen sikerült az átépítés: gyönyörű kárpitozás, kényelmes ülések, megnagyobbított csomagtér. Ahogy gyönyörködtünk, egyszer csak odafordult hozzám, és megkért, hogy áldjam meg a buszt…

Talán éppen a szokatlan kérés miatt kezdtem el érdeklődni, hogy mit jelenthet egy két céget irányító vállalkozó számára Istenbe vetett hite a néha meglehetősen kemény üzleti világban. Így ültem le beszélgetni Homm Károllyal a már említett telephelyen.

– Vasárnap délelőttönként Grácián atya miséin veszel részt családoddal. Mi az, amit a templomból magaddal tudsz vinni útravalóként?

– Nagyon sokan, akik benne vannak az üzleti életben, úgy gondolják, hogy az maga az élet. Olyan hatalmat képviselnek a számok, a célok, és olyan kényszerítő erő a növekedés, hogy az üzleti élet könnyen elválik a valós élettől, annak minden értékével és lehetőségével együtt. Az élet szűk keretbe kerül, amelyet az üzleti élet törvényszerűségei határoznak meg. Amikor három lányommal elmegyek a misére, és igazi közösséget élhetek át, az élet meghatározottsága átalakul, és kibővül isteni értékekkel.

– Hogy lehet ezt az élményt a mindennapokban is felidézni?

– Elsősorban talán úgy, hogy igyekszem másképp viszonyulni a beosztottaimhoz. Természetesen fontos, hogy a munkaidőben a lehető legtöbbet nyújtsák, de nekik is van saját életük, amelynek csak egy része az üzemben töltött idő. Ők is valahonnan megérkeznek a munkahelyre, és valahol várják őket a munka után. Igyekszem olyan légkört, munkafeltételeket és időbeosztást teremteni, hogy maradjon elég figyelmük az otthoni problémákra és örömökre egyaránt.

– Mit jelent számodra Isten áldása? Lehet-e forintosítani Isten áldását?

– Talán meglepődsz a válaszomon, de azt mondom, igen. Bár gyorsan hozzáteszem, nem ez a legfontosabb. A rendszerváltást követően hirtelen olyan piaci helyzet támadt, amelyben nagyon gyorsan meg lehetett gazdagodni. A könnyen megszerzett javak azonban elvakítják az embert, és felszínesebbé teszik, ennek következtében nehezebben veszi észre a piaci törvényszerűségeket. A piacon ugyanis csak életképes és egészséges vállalkozás maradhat fenn. Isten áldása, az Istenre való figyelés, azaz annak figyelembevétele, hogy tőle van minden jó, megóvhat az elbizakodottságtól. Biztos, hogy ez hosszú távon minden szempontból előnyösebb.

– Vannak, akik az üzletemberek hitét az adakozás nagyságában szeretnék mérhetővé tenni. Te hogy látod ezt?

– Az adakozás fontos, de ne felejtsük el: az adakozással nem lehet kiváltani az egymásra való odafigyelést a munkahelyen. Én a beosztottaimért is felelős vagyok.

– Nemrég megváltoztattad az egyik céged nevét. Mi a története a JBUS névnek?

– Én is éltem át mélypontokat a cég életében, működésében. Az egyik ilyen gödörben ígéretet tettem: ha túljutunk a nehézségeken, hálaadásomat szeretném látható módon kifejezni. Így lett a J betű hitvallássá. Jézusról szóló hitvallásom egy praktikus szemponttal is találkozott. A cégem korábbi nevét nehezen tudták kimondani a külföldi partnerek. Az új névvel nem lehetnek gondok. Remélem, nem is lesznek semmilyen szempontból.

Joób Máté