Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2004 - 37 - Kapu- és tanévnyitás

Egyházunk egy-két hete

Kapu- és tanévnyitás

Ahogyan azt reggelente az utcákon, tereken, járdákon és buszmegállókban láthatjuk és érezhetjük, elkezdődött a 2004/2005-ös tanév. A Magyarországi Evangélikus Egyház 14 középiskolájának küszöbét 1349 újonnan felvett tanuló léphette át, ezenkívül közel 9000 régi diák és 1000 pedagógus kezdte meg a tanévet imádsággal és Isten áldásának fogadásával. A Nyíregyházi Evangélikus Kossuth Lajos Gimnázium tanévkezdő ünnepén D. Szebik Imre, az Északi Egyházkerület püspöke szolgált igehirdetéssel augusztus 31-én a nyíregyházi Nagytemplomban.

Az egyházkerület vezetője Róm 8,14 – „Akiket pedig Isten Lelke vezérel, azok Isten fiai” – alapján tartott fiatalokhoz szóló, modern illusztrációkat felhasználó prédikációt, melynek alapgondolata egy ősi keresztény fohászra – „Veni Sancte!”, azaz „Jövel Szentlélek!” – épül: vagyis igazán hitelesen csak a Szentlélek segítségül hívásával kezdhetjük meg a tanévet. Mert nincs fontosabb számunkra, mint hogy a Szentlélek töltse be szívünket és világítsa meg értelmünket, sugározza be életterünket. Isten önmagát adja nekünk, hogy az ő erőterében, vele egy közösségben éljünk, akkor is, ha elcsüggedünk, ha nem a terveink szerint zajlanak az események – zárta beszédét az igazgató.

Az iskola igazgatónője, Tar Jánosné a Lukács írása szerinti evangéliumból vett idézettel köszöntötte a tanulókat: „Ha meghívnak, menj el, ülj le az utolsó helyre, hogy amikor jön az, aki meghívott, így szóljon hozzád: Barátom, ülj feljebb! – s akkor becsületed lesz minden asztaltársad előtt.” Meg kell tanulni, hol van a helyünk – fejtette ki. Ne gondoljunk többet magunkról, mint amennyit valójában érünk, és ne helyezzük magunkat mások fölé. Nincsen közöttünk tökéletes ember, ezért nyitott szívvel és őszinte szeretettel legyünk egymás iránt, hogy az iskola közösségét valóban a szeretet ereje hassa át.

Országszerte több középiskolánk is élt az Oktatási Minisztérium által felkínált lehetőséggel, az ún. nyelvi évfolyamok beindításával. Nyíregyházán a száztizenhat újonnan érkező diák közül harmincketten kezdik az évet úgy, hogy heti tizenhat órában tanulják az angol nyelvet, ebből négy órában nyelvi lektor közreműködésével. Ezenkívül a nyíregyházi gimnázium az akkreditáció során elnyerte a hatosztályos képzés elindításának lehetőségét is, melyet a jövő évtől hirdet meg.

Másnap D. Szebik Imre az Evangélikus Egyház Aszódi Petőfi Sándor Gimnáziumának és Kollégiumának évnyitó istentiszteletén vett részt. Itt is az intézmény életébe bepillantást nyerve, elégedetten, nyithatta meg az évet dr. Roncz Béla igazgatóval együtt.

Horváth-Hegyi Olivér

Regionális hozzárendelés: Nyíregyházi Evangélikus Kossuth Lajos Gimnázium