Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2004 - 37 - Felhívás

Keresztutak

Felhívás

Nemzetközi imanap a békéért (2004. szeptember 21.)

Kedves Testvérek a Jézus Krisztusban!

Mint Önök előtt is ismert, az ENSZ szeptember 21-ét a béke nemzetközi napjává nyilvánította; e napot az egész világon a béke napjaként ünneplik. Ez nagyszerű alkalom arra, hogy az egyházak nyilvánosan megerősítsék az igazságosság és a béke iránti közös elkötelezettségüket.

Az idén az Egyházak Világtanácsa először szólít fel minden egyházat arra, hogy szeptember 21-ét nyilvánítsák a békéért történő imádság nemzetközi napjává. Kofi Annan ENSZ-főtitkár május 18-án, személyes találkozásunk alkalmával bátorította ezt a lépést.

A békéért való imádkozás nemzetközi napjának közös megünneplése jó alkalom arra, hogy meghasonlott világunkban az egyházak és hívő közösségek bizonyságtevő ereje hozzáadódjon az igazságosságért és békéért küzdő világméretű mozgalmak erőihez. Minden egyházat bátorítunk arra, hogy szeptember 21-én huszonnégy órás imanapot tartson. Minden egyházat felhívunk arra, hogy a szeptember 21-e előtti vagy utáni ünnepnapon illesszenek be az istentiszteletbe egy, a békéért mondott imádságot. Imádságot, tapasztalatokat, kéréseket az ökumenikus program következő weboldalán lehet majd találni: www.gewaltueberwinden.org.

Az Erőszak Legyőzése – Egyházak a Békéért és Megbékélésért program felhívja az egyházakat, ökumenikus szervezeteket és minden jóakaratú embert, hogy minden szinten működjenek együtt a közösségekkel, szekuláris mozgalmakkal és minden hitfelekezethez tartozó emberrel a béke, igazságosság és a megbékélés érdekében.

Ebben az évben a program súlypontja a béke ereje és ígérete témakörben az USA-ra esik. Kérjük Önöket, imádkozzanak különösen az USA egyházaiért és vallási közösségeiért, amelyek ebben a fontos időszakban komoly erőket vetnek be a békéért és igazságosságért.

Imádkozzunk azért, hogy ez a közös imanap vigye közelebb a béke erejét és ígéretét azokhoz is, akik erőszak és igazságtalanság közepette élnek, és reménysugár után áhítoznak. Csatlakozzunk az Egyházak Világtanácsa 9. nagygyűlésének kéréséhez: „Kegyelmedben, Isten, változtasd meg a világot!”

Szívélyes üdvözlettel a béke nevében:

Dr. Samuel Kobia főtitkár