Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2004 - 37 - Toronymagasban Csepelen

Egyházunk egy-két hete

Toronymagasban Csepelen

Felújított torony és parókia

Több mint negyven évvel ezelőtt volt utoljára lehetősége a Budai Egyházmegyéhez tartozó Csepeli Evangélikus Egyházközségnek a lelkészlakás, illetve a templomtorony karbantartásának kérdésével foglalkozni. Másfél éve, Zólyomi Mátyás szolgálatának elején ingatlanjainak felmérése során a gyülekezet arra az elhatározásra jutott, hogy mind a parókiát, mind pedig a templomtornyot felújítják. A tervek valóra váltak. Az elmúlt hétvégén ezért adott hálát a csepeli gyülekezet a délelőtti istentisztelet keretében, melyen D. Szebik Imre, az Északi Egyházkerület püspöke szolgált.

  1. Szebik Imre igehirdetését a 127. zsoltár alapján tartotta, melyben elhangzott: még ha sokszor kétségeskedünk is, ránk mosolyog az Isten, ő elsősorban ad. Az elmúlt tizenöt évben megtapasztalhattuk, hogy az egyház szabadsága kiteljesedhetett, várakozásainkon felül váltak valóra tervek, és ebben is csak azt láthattuk, hogy Isten reményeinken fölül ad.

Az istentisztelet szerves részeként egy új – a gyülekezethez tartozó Mrkva Attila és felesége által ajándékozott – úrvacsorai készlet felszentelésére is sor került.

A tavaly műemlék épületté minősített templom tornyának erkélye életveszélyessé vált. A gyülekezet a Fővárosi Önkormányzat Települési és Értékvédelmi Osztályától pályázat útján 5,2 millió forintot kapott – a pályázatot Horváth Gyula alpolgármester személyes biztatására nyújtották be, aki jelenlétével is megtisztelte az ünnepi istentiszteletet. Az önkormányzat hozzájárulásán kívül az országos egyház és a Budai Egyházmegye hárommillió forinttal, a finnországi helsinki-alppilai és juankoski testvérgyülekezet egymillió forintos adománnyal segített. Az alkalmon a gyülekezetet a másodfelügyelő és felesége képviselte.

A templom felújítási munkálatai a jövőben reménység szerint folytatódni fognak.

Az istentiszteletet követően mindenki megtekinthette a részben felújított parókiát és a hozzá tartozó melléképületeket. Az udvaron megrendezésre kerülő közös ebéd alkalmat adott a testvéri beszélgetésre és együttlétre is.

Horváth-Hegyi Olivér

Regionális hozzárendelés: Csepeli Evangélikus Egyházközség