Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2004 - 37 - Mátrai Názáret

Egyházunk egy-két hete

Mátrai Názáret

Magyarország legmagasabban fekvő evangélikus templomába invitált ünnepi istentiszteletre a múlt vasárnap a lapunkban is közzétett meghívó. Egy évtizede szentelték ugyanis fel Mátraszentimre-Bagolyirtáson azt az épületegyüttest, amelynek legfőbb ékessége a mintegy nyolcvan fő befogadására alkalmas templom.

Sajnos korántsem meglepő, hogy az évfordulós megemlékezésre – többnyire egészségi okokból – már nem mindenki tudott a hegyekbe „zarándokolni” azok közül, akik a szívükön viselték ennek a jelenleg közel harminc vendég elszállásolására is alkalmas komplexumnak a megvalósulását. A 900 méter magasban elterülő tisztáson még 1947-ben szeretett volna építkezni a Fébé Evangélikus Diakonissza Egyesület, ám az álom semmivé foszlott, mert a kommunista hatalom a diakonissza rendet is feloszlatta. A telek azonban – részben – egyházunk tulajdonában maradt, így az egyesület 1991-es újraindulását követően a Fébé visszakaphatta az ingatlant, hogy itt is folytathassa szolgálatát.

A Czibula Zoltán tervezte épületegyüttes átadása óta ebben a varázslatos környezetben minden év május elsejétől október végéig tartanak istentiszteletet vasárnap délelőttönként a Názáret-templomban.