Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2004 - 38 - Bajai stafétaváltás

Egyházunk egy-két hete

Bajai stafétaváltás

„Feljebbvalóimat mindig elfogadtam, és ezért ők is kénytelenek voltak engem elfogadni” – többek között ezek voltak Dedinszky Tamás búcsúgondolatai, aki negyvennégy éves lelkészi, ezen belül három évtizedes bajai szolgálat után vonult nyugdíjba. Ennek alkalmából ünnepségen búcsúztatta őt a gyülekezet, melyen a Bács-Kiskun Egyházmegye és a Déli Egyházkerület egyaránt képviseltette magát.

Igehirdetésében Gáncs Péter püspök az olimpia egyik drámai pillanatát említette: amikor az amerikai futók nem tudták megfelelő módon átadni a stafétabotot és lelassultak, elvesztették a versenyt. A generációváltás is ilyen a gyülekezetben: nem szabad, hogy a közösségre hátrányosan hasson az új lelkész megjelenése. A püspök azt is megjegyezte, hogy nem tolongtak a fiatalok a megüresedett bajai lelkészi állás elnyeréséért. Ugyanakkor Nepp Éva segédlelkész lelkesedése példaértékű: a Dunaharasztiból származó, néhány éve végzett lelkésznő éppen egy kis gyülekezetet szeretett volna továbbépíteni. Olyat, amilyenből ő is származik. Itt pedig van mit tenni: a fogyóban lévő gyülekezet összegyűjtése mellett a templomon és a lelkészlakon is akad bőven javítanivaló. Olyannyira szembetűnő ez, hogy Szemerei Zoltán egyházkerületi felügyelő nem állhatta meg, hogy köszöntőjében ki ne mondja: „Ezt látva fel lehetne tenni a kérdést: vajon tényleg a rászorultság alapján történik a pénzforrások elosztása egyházunkban?”

A nyugdíjba vonuló lelkész és felesége egy kis lakást kapott Baja városától. Az ajándékot jelképesen Széll Péter polgármester adta át. Az egyházmegye egy hét balatonszárszói üdüléssel lepte meg őket, külön kiemelve Kata aszszonynak a nehéz években végzett áldozatos munkáját. A testvéregyházak köszöntéseiben a kisváros ökumenikus kapcsolatai mutatkoztak meg.

Végül néhány szót Nepp Éváról: a három éve szolgálatot végző, volt tübingeni ösztöndíjas segédlelkész nagy tervekkel érkezett a dél-alföldi városkába. Több olyan gyülekezeti programot szervez, melyen a vidéki egyházközségekből ideszakadt evangélikusokat gyűjtené egybe. Elképzelhetőnek tartja a német nyelvű istentiszteletek bevezetését, melyekre az itt tanyát vagy hétvégi házat vásároló külföldieket várja. Első nagy ünnepük a reformáció évfordulója lesz, melyre kis műsort állít össze a fiatalokkal.

ifj. Káposzta Lajos

Regionális hozzárendelés: Bajai Evangélikus Egyházközség